jämställdhetsstress?

Metros löp idag var: Jämställt Sverige stressar kvinnor!

I artikeln kunde man läsa om en undersökning av länder som är allmänt positiva till jämställdhet, t ex Sverige, jämfört med med konservativa länder som Tyskland och Frankrige. Slutsatsen var att kvinnor är mer stressade i Sverige, eftersom kvinnor fortfarande har merparten av hemarbetet, trots att de oftast jobbar lika mycket som sina män.

Det absurda är ju att man då dra slutledningen att det är jämställdheten som leder till stress. Reporten ställer till och med frågan: - Betyder det att kvinnor skulle må bättre av att veta sin plats?(citat ur huvudet nu). Han ville säkert provocera, och forskaren lyckas inte riktigt svara på frågan heller, utan säger att det inte är modernt att vara emot jämställdhet.

Men det är ju inte jämställdhet! Att de flesta i Sverige är positiva till jämställdhet är ju inte samma sak som att vi lever jämställt. Vilket ju även denna studie bekräftar. Om männen hade tagit sin de av hemarbetet hade ju inte kvinnorna behövt vara så stressade! De blir alltså inte stressade av jämställdheten, utan av att det inte är jämställt! Hur kan man dra så galna slutsater?

Jag tycker kanske inte att Frankrikes och Tysklands rätt vanliga variant på barnomsorg (där många barn får en barnflicka, eller i undantagsfall en barnpojke (låter konstigt va?) när de är några månader) är att föredra. Men de tar i alla fall konsekvenser av att båda parter i hushållet har heltidsjobb. Om man då har valt att anställa någon som städar och tar hand om barn, eller om man delar på det är ju inte det avgörande. Det pinsamma blir när vi ,som i Sverige även på 2000-talet, låter kvinnor dubbeljobba.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0