ärkebiskopinnor

För ett tag sen, när jag läste igenom en massa nya bloggar, tyckte jag att jag var så opolitisk. Men jag är nog inte riktigt tillräckligt självanalytisk då. Nu blir det ju en till i feministtemat, och det är nog tillräckligt politiskt ändå. Det handlar väl om att man reagerar och läser på om olika frågor helt enkelt. Det finns en hel del där jag inte vågar uttala mig på något säkert sätt alls. Det här däremot :)

Mamma mailade och tipsade mig om en artikel i DN idag (s 17), apropå det samtal hon, jag och moster Karin hade i helgen om ärkebiskopsvalet, och jämställdhet i allmänhet. Alltid lika aktuellt tema.

Idag uttalar sig en kvinna som heter Eva Berntson Gärtner, som är styrelseledamot i Frimodig kyrka, som enligt DN är en sammanslutning av präster och lekmän som i olika utsträckning är emot kvinnliga präster. Jag vet inte om hon själv är präst, antagligen inte då. Så här säger hon till DN: Jag vill givetvis inte ha en kvinnlig ärkebiskop för jag tror inte det är lämpligt i internationella sammanhang. Jag tycker inte man ska bli vald för att man är kvinna utan för att man är dugande och representativ.

I mina öron säger hon, med lite andra ord: Om man är kvinna kan man inte bli vald, framförallt eftersom en kvinna aldrig kan representera män. Män däremot är bra representanter för kvinnor. Dessutom måste vi följa andra länders koder och traditioner, och kan inte ha egna åsikter. Och skulle vi ha det är det viktigt att inte stå för dem, så att andra skulle kunna följa efter.

Inte helt ovanlig kommentar dock. "Det skulle se dåligt ut utomlands" Jo, tala om det för alla våra kvinnliga politiker, som har fått förklara att det är de som är ministern, och inte deras manliga assistenter. Och vilket utomlands? Är det de länder som förbjuder kvinnor att köra bil? Eller länder där kvinnor könsstympas? Eller bara länder där kvinnor systematiskt hålls på mattan genom att objektifieras, förminskas och förbises. Som Sverige kanske? Ok, nu är jag dramatisk. Men det är rätt skönt att få vara det ibland. I helgen hade UNF Utskottsutbildning, och bland annat gicks härskarteknikerna igenom. Många exempel kom upp, från gruppens egna erfarenheter. Jag och Helene hade en hel del att bjuda på. Om vi hade låtit alla titta på sitt liv, är jag övertygad om att vi hade kunnat sitta hela dagen och lyssna på exempel på hur män använder sig av härskartekniker för att upprätthålla könsmaktordningen.

Vi kan inte välja någon bara för att hon är kvinna. Nej, men kanske skulle vi kunna låta bli att välja bort kvinnor, och sluta välja män för att de är män. Då skulle vi komma en bit på vägen.


Kommentarer
Postat av: Micke

"välj inte män för att de är män..." Den var bra!den ska jag komma ihåg, jag har bara hört andra sidan av myntet, "välj inte kvinnor för att de är kvinnor"...
Apropå nåt annat som jag läste i nån av dina bloggar: Av de manliga sjukskötare jag har träffat på och frågat om detta, så har samtliga tyckt att det är helt ok att kallas för sjuksyster/sjuksköterska, trots att de är män... :)

2006-01-29 @ 18:55:36
Postat av: Lisa

Jo, det finns ju några fåtal jobb som kvinnor var först på så att säga. Kallskänka låter ju lite feminint också, och det är nog en och annan man som har det jobbet idag. Finns säkert nåt mer som jag inte kommer på nu. Men det är många andra som tycker det låter heltokigt att säga syster till en kille. Och visst reagerar även mitt öra. Mycket mer än av att en tjänsteman är en kvinna.

2006-01-29 @ 19:22:51
URL: http://lisaskiold.blogg.se
Postat av: Micke

jag tycker det är störtkul att säga det...! Apropå kvinnor som var först på yrket, vilken kvinna det var!!! Florence Nightingale (tror att stavas så...) Personligen så hoppas jag att det även i fortsättningen kommer att heta sjuksyster, just för att hedra henne...! kolla gärna på http://www.sub.su.se/national/tvik20.htm

2006-01-30 @ 10:13:00
Postat av: Falkleah

I like this site. Keep it up!

2009-05-12 @ 10:33:15
URL: http://falkleah.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0