språkets politik - hen?

Mitt förra inlägg hette ärkebiskopinnor. Man skulle också kunna feminisera doktorinnan, direktörskan, eller majorskan. Problemet är bara att åtminstone för den lite äldre generationen innebär orden då att det är en kvinna som är gift med en man med det ämbetet. Kvar blir vi alltså med orden doktor, direktören eller majorn, som får merparten att tro att det handlar om en man. Vilket istället leder till att vi ibland känner oss tvungna att lägga till min kvinnliga lärare, läkare eller professor. Fast oftast är det ju inte så viktigt vilket kön de har. Men då fortsätter vi å andra sidan att tänka att proffessorer och chefer är män. Vilket de ju bevisligen inte alltid är.

Många av mina blogg-vänner använder ordet hen. Jag vet inte om det är de gröna vännerna, och om det är något som är vedertaget där, men jag gillar det. Jag har sett det förut, men först nu i användning. Finskan ska ju ha ett sånt könsneutralt pronomen, och det är väl dags för oss att införa också. Betydligt smidigare än att hela tiden hålla på och skriva han/hon.

I den skojiga och tankeväckande boken Egalias döttrar av Gerd Brantenberg (finns numera att få tag på som pocket) är språket en av sakerna som är tvärtom. Där skriver man inte man i en sån mening som den här, utan kvinna. Alltså: Där skriver kvinna inte kvinna i en sån mening som den här, utan man. När kvinna går över gatan, är det på grön gumma kvinna går. I början känns det lite styltigt, det är ju så utbredda ord i språket, men just därför är det också så uppseendeväckande. Det är nog inte där jag kommer att lägga mitt krut dock. Men hen,  det är ett bra ord. Vi har makten att förändra vårt språk. Låt oss ta den!

(vad gillar ni apelltals-slutet?)

Kommentarer
Postat av: Mattis

Det är klurigt det där. Själv tycker jag att det är onödigt att säga lärare/lärarinna. En lärare kan vara antingen man eller kvinna. Men en sångare däremot är en man. Annars heter det sångerska. Det tar väl ett tag innan man vant sig antar jag.

2006-01-27 @ 21:12:57
URL: http://mattis.se
Postat av: Robert

Jag använde alltid hen i mina hemtentor. Det funkade.

2006-01-28 @ 10:30:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0