En vitare jul?

Jag har inte varit så aktiv bloggare på sista tiden - har inte prioriterat det bland allt annat, har dessutom helst velat gå och lägga mig samtidigt som Elias på kvällarna, eller före ibland, när han inte vill somna vid 19.30 som han brukar.

Ett litet sistaminuten-slag för vit jul kan jag ändå göra. Den kampanj som IOGT-NTO-rörelsen driver just nu (www.iogt.se/vitjul ) känns nämligen ovanligt lätt att motivera och förklara. Den går ut på att få föräldrar och andra vuxna som umgås med barn på julen, att ta en vit jul, det vill säga, utan alkohol på julafton, juldag och annandag. Det andra syftet är att vi inom organisationen ska erbjuda extern verksamhet under julen, för att barn och ungdomar som helst inte vill vara hemma under julen ska ha en tillflyktsort även då. Julen är ofta annars en av de värsta perioderna för barn i missbruksmiljö - dels för att högtiden ursäktar en del drickande, och dels för att alla institutioner och verksamheter man brukar gå till är stängda då. På själva julafton kan det dessutom vara svårt att gå över till en kompis, eftersom man förväntas ha det myspysigt hemma då.

Nu när jag håller (till slut) på att läsa Susanna Alakoskis Svinalängorna får jag ännu en gång en inblick i hur det kan vara.

Tanken om att be föräldrar vara vita handlar dock inte bara om de som dricker så de somnar eller börjar skrika och gräla, utan även om den mer subtila beteendeförändring som blir redan vid ganska små mängder alkohol, men som barn känner av och tycker är obehaglig. Och med tanke på att marknadsföringen säger att julen är barnens högtid så borde det inte vara ett så svårt steg att avstå från alkoholen under tre dagar.

monopolspel med våra allmänna tillgångar


Förra helgen var det kampanjdag igen med Vänsterpartiet Uppsala. Jag hade fixat ett stort monopolspel som Uppsalaborna skulle få spela på gågatan, med rutor som Skolan, Vårdcentralen, Sjukvårdsrådgivningen, Uppsala Energi och Uppsala Buss. Tyvärr lyckades jag bli dunderförkyld och kunde inte vara med själv och kamraterna valde att inte använda spelrutorna.
Texterna  blev i alla fall utdelade, och verkade ha fått bra gensvar hos många. Här är två exempel:

Allmänning

  

Hatten: Återbetalning av fastighetsskatt - inkassera 2 guldpengar!

  

Stöveln: Du har glömt att betala din A-kassa. Avgiften är höjd och inte längre avdragsgill på skatten. Betala 2 guldpengar!


Sjukvårdsrådgivningen


Hatten:
Du funderar på att lägga ett bud på sjukvårdsrådgivningen när den kommer ut på marknaden, måste ju gå att korta ner samtalen med folk som tror att de är sjuka.

  

Stöveln: Eftersom sjukvårdsrådgivningen har blivit en  vinstdrivande verksamhet är du lite osäker på om de råd de ger om att söka vård hos vissa läkare, som också är vinstdrivande, verkligen är nödvändigt. Dessutom är de så korta och effektiva i tonen att du knappt hinner förklara ditt ärende innan de ska ta hand om nästa patient, eller kund, som de säger.

    

Fakta: Det finns förslag om att sälja, trots att det inte finns några skäl som talar för att det skulle fungera bättre privat. En utredning som gjorts visade inga vinster i effektivitet eller ekonomi. Det finns däremot en risk för att tappa synkronisering med övriga regioner och kopplingen till den landstingsägda sjukvården.


På promenaden i Nice

På promenaden i Nice

Elias tränade på sin gå-teknik på den härliga promenaden längs Medelhavet i Nice. En superskön bröllopsresa med tåg till rivieran. Kändes som att få vår-sol i ansiktet, trots att vintern knappt har kommit här hemma än...

RSS 2.0