Världsförbättringar och värderingar

Det är svårt att inte kommentera den diskussion som just nu pågår inom IOGT-NTO, och till viss del även förs i media. Dels är jag ju medlem där, och dels är mitt jobb, UNF, nära kopplade till IOGT-NTO, både organisatoriskt och fysiskt i kansliplacering. IOGT-NTOs förbundsstyrelse uteslöt en medlem som de bedömde har motverkat rörelsens grundsatser och program,. Det är sällan man behöver göra sånt. IOGT-NTO har tydligen endast gjort den en gång sedan 1970. Jag är osäker på hur det ser ut i UNF. Det som händer ibland är ju att det handlar om löftesbrott i form av att en medlem inte håller nykterhetslöftet. I de flesta fall förs då ett samtal, där det är ganska lätt för medlemmen att inse att den har ett val, att vara kvar och ändra sitt beteende, eller gå ur och fortsätta. Den aktuella medlemmen, Å.G, fick motsvarande samtal, men hade ingen avsikt att förändra sitt beteende, och såg heller själv tydligen inte motsättningen. Därför blev det inte ett utträde på egen begäran, utan en uteslutning från förbundsstyrelsens håll.


Jag tror den stora uppståndelsen hos en del kring uteslutningen handlar om att de inte har läst våra grundsatser och program. Något som tyvärr nog stämmer för en hel del både gamla och nya medlemmar. De flesta inskolas dock åtminstone i andemeningen av dem efter ett tag. För många utanför organisationen är IOGT-NTO endast nykterhet, och många har heller då inte klart för sig varför vi är nyktra. I fördomen målas gärna en moralistisk bild upp, där man tycker det är fel att förlusta sig via alkohol. Men det är knappast själva förlustelsen som är problemet. (sen brukar UNF i och för sig gärna lyfta fram poängen med att bli berusad av livet istället som slogan). I grundsatser och program framgår att syftet med rörelsen är en bättre värld. I UNFs mer kortfattade vision låter det: En demokratisk och solidarisk värld, fri från droger. Man ser alltså på alkohol och andra droger som ett av de största hindren mot att uppnå en bättre värld. Men, som jag framhöll på vårt gemensamma personalmöte häromveckan, vi når ju inte en bättre värld om vi glömmer bort att ändamålet inte kan helga medlen. Om vi på vägen till en drogfri värld har trampat på andra människor, eller förorenat och bidragit till så mycket utsläpp att miljön inte går att leva i, och miljontals miljöflyktingar skapats, så uppnår vi inte vårt mål.


Alla bär vi på fördomar, och IOGT-NTO-rörelsen har, precis som övriga samhället, en del kvar att arbeta med när det gäller jämställdhet och främlingsrädsla. I det här fallet, med Å.G, handlar det inte om ett förfluget ord, en blick eller en diskussion vid ett köksbord. Det handlar om en person som driver en fråga så offentligt han kan. I mina ögon blir en uteslutning då solklar logik. Precis som det inte skulle vara möjligt att propagera för Moderaterna om man är medlem i Vänsterpartiet. Däremot är det inte olagligt att göra det. Det är det heller inte att dricka alkohol, men om man vill vara medlem i IOGT-NTO så får man välja bort det, och även att agera aktivt mot människors frihet och livsstil.


Kommentarer
Postat av: Niklas

Bra skrivet!

2008-02-06 @ 11:28:48
URL: http://niklas.in

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0