Vad tycker jag då?

Ja, vad står då jag för? En hel rad saker förstås. Men något som jag reagerar på rätt ofta i min vardag är vinstintressena som glidit in i välfärden. Jag tycker att sånt som alla har behov av, eller plikt att göra, som t ex skolplikt, bör vara sånt som samhället organiserar och står för. 

I min bild av ordet välfärd ingår rätt mycket, eftersom jag menar att vi vinner på att tänka efter före istället för efter. Därför ingår till exempel en utbyggd kulturskola (inte bara musik- men även den måste vara tillgänglig för många fler) och stöd till föreningsliv i min bild av välfärden. Detta eftersom alla medel för att förhindra att barn och ungdomar blir destruktiva (mot sig själva och eller omgivning) är värda sina insatser. Både i mänskliga och ekonomiska värden. I detta ingår förstås även bra och tillräcklig personal i barnomsorg och skola för att kunna upptäcka problem hos familjer.

Jag tycker att all denna välfärd ska vara så billig som möjligt för oss som behöver använda den, barnomsorg, vård (inklusive tandvård förstås!) och äldreomsorg. Ett sätt att göra den billig är att organisera i stordrift - precis som alla kommersiella företag gärna gör om de får chansen. Ett annat sätt är att se till att den är så effektiv som möjligt, och att om det blir pengar över på ett håll, så kan de skjutas till där det behövs på ett annat håll. Både de två sista aspekterna förhindras genom privatiseringarna. 

Jag tycker också att det är viktigt att de områden som vi tillsammans, genom politiska representanter, har ansvar för, t ex sjukvård, ska vi också kunna ha insyn i och påverka. Detta försvåras av privatiseringar.

Sen tycker jag också att det är lätt motbjudande att några enskilda personer (för det är väldigt sällan de som arbetar på förskolan, vårdcentralen, skolan eller äldreboendet) ska tjäna stora pengar på att vi är sjuka, mår dåligt, har skolplikt eller blir gamla.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0