den där Busken

Nu blev jag upprörd över en annan sak, mitt i mitt förra upprörda inlägg. Kanske en sån dag idag.

Bush var på TV:n. Han känns så äcklig. Nu stod han och läste upp en extremt propaganda-aktig text om att de inte tänker ge sig. Att Irak är ett direkt hot mot USA:s säkerhet och att de inte ska ge sig innan de vinner. "Complete victory!" Bara det ordet. Seger. Känns så fel. Vem är det seger över. Den irakiska befolkningen som har drabbats ännu en gång. Eller vem?

Det skorrar ännu sämre än vanligt när jag precis håller på och läser Vem snodde mitt land? av Michael Moore. Där han beskriver hur bra polare Bush var med både Usama och talibanerna så länge det gynnade hans affärer. Och en hel del mer vansinnigt ologiska kopplingar som gjordes efter attacken på de två tornen.


Hur kan nån tro på vad han säger längre? Han känns ju som ett skämt. Hur kan det vara möjligt att så pass demokratiska länder, som USA ändå på en hel del sätt är, kan tillåta såna människor att ta sig till makten. Och dessutom få sitta kvar där. Helt obegripligt.


Fanatiska Lisa

Var och lyssnade på Katerina Janouch nu på kvällen. Hade ett svårt val ett tag mellan träning, föreläsning  på Östeuropaforum om Putins pragmatiska säkerhetspolitik (Mathias tycket jag skulle välja den enbart på allitterationen) eller förläsning av Katerina Janouch. Det blev alltså det sistnämda. 

Härligt med ännu en lätt rabiat och övertygande drogmotståndare. 

Själv känner jag att jag blir mer och mer fanatisk. Jag är nog värre nu än när jag var 15. Men på ett annat sätt kanske. Delvis är det säkert för att jag har det jobb jag har, och hela tiden omges av frågorna, och fokuserar på dem. Men jag tror också att det mycket beror på att alla dricker så himla mycket mer. Överallt. Och att det handlar om alkohol i alla media. Hela tiden. Det känns ibland som att det finns ett krav på varenda tidning att ha med både ren vinreklam, och även en bunt vintips. Som om det var nån slags samhällsupplysning. 

Ja, det här kan jag blogga mer om. 

Blir fortfarande så trött på att det kan anses hippt att dricka alkohol. Jag har aldrig förstått den grejen. Troligen har det med att göra att jag alltid haft tillräckligt bra självförtroende för att inte göra saker som jag inte vill bara för att bli eller känna mig poplulär.

Nej, nu orkar jag inte skriva mer om det här. Får fortsätta en annan gång.
party, party

Vi var på fest hos Liza och Kristina igår. De hade en kul idé på festen där gästerna fick blogga under festen och det visades på storbild. (dock inte online - fanns ingen uppkoppling där). Så det känns lite överflödigt att skriva om festen en gång till. Den får ni istället läsa om på Kristinas blogg. Hon har redan tjuvstartat lite, men inte lagt upp själva festbloggen än.

Nåja, galet och trevligt var det i alla fall. Jag gillar såna slags fester. Anspråkslöst, blandad kompott människor och lagom urflippat.

Vindlek

Vindlek

Det är inte så många som har fått äran att se vår båt än. Knappt vi heller. Vi har inte lyckats få ihop det stora plocke-pinnet av järnrör som ska skapa en ställning än. Vet inte när det ska ske riktigt. Hoppas bara att snön väntar lite till...

Här är den iaf, vår Vindlek, när vi skulle köra iväg med den till vinterupplägget. Gunnar klättrar däruppe.

mitt halsband

mitt halsband

Kerstin frågade för länge sen om en bild på mitt halsband som jag tillverkade på Annickas möhippa. Jag använde det på dopet också, men tror att jag har lyckats mosa tråden lite nu. Den fick inte böjas, för då fastnade den så. Men det syns inte så mkt än tror jag.


Kamp-jackan

Ibland blir man påmind om att det står Kamp mot droger på jackan. I Köpenhamn kändes det lite provocerande, framförallt när vi gick igenom missbrukargänget.

Idag när jag gick vid stationen var det en kille som gick förbi mig som såg texten och ropade: -Kamp mot hasch! (vet inte om han läste det eller tänkte det) och sen - Gillar du hasch? (jag försökte svara - inte så värst, men tror inte att han hörde) Han avslutade med - Jag älskar hasch! ( jaha, så kul för dig då, sa jag - tror inte han hörde det heller).

Ja. Spännande. Alltid provocerar man nån. Jag som brukar tycka att det är ganska mesigt budskap. De flesta är väl emot droger. Men så enkelt är det ju inte.

Mumrik återuppståndet

Kom iväg sent från jobbet, men man får skylla sig själv om man är så slö som jag på morgonen. Såg iaf att det lyste mysiga lampor inne på Kafé Mumrik, så jag gled förbi och tog en liten fika innan jag gick hemåt. Idag var det nästan sån där genuin Mumrik-stämning som på glansdagarna (usch vad nostalgisk och gammal jag blivit) Spelade prutt-sjua med några 12-13-åringar. Mer fniss än spel. Och spelet hade ändå ingen poäng, men jag förlorade nog, eller två sist iaf. Inte helt klart. För egentligen kunde spelet aldrig ta slut, och alltså ingen vinna. Men det är ju fint. Lite Waldorff sådär. Vi spelar med varandra, inte mot.

Tack vare att jag åkte så sent hann jag iaf både göra det där bankärendet som legat i plånboken i säkert en månad, och köpa strumpor! Party.

många steg för Lisa

Nu har jag gått 12652 steg idag. Det är rätt bra. Var ca 6000 när jag kom hem efter jobbet, så jag fick ta en tur och bättra på lite. Gick och spanade in roliga hus, och tjuvkikade in på inredningar och kakelugnar genom de upplysta fönstrena. Några hade redan tjuvstartat julbelysningen. Busigt. Men mysigt.

Nu ska jag bara ta några steg till. Till sängen.


Närmast hjärtat?

Jag fick en konstig post idag. Ett litet rosa kuvert med texten: Nu finns en unik försäkring för det du har närmast hjärtat.

Det handlar om en försäkring vid bröstcancer. Det är alltså brösten som är närmast hjärtat - jo, på sätt och vis kanske. I min åldersgrupp kan jag betala 35 kr/ mån och om jag skulle få cancer i bröst eller underliv får jag då en engångsersättning på 50 000 kr, plus 5000 kr/månad i tolv månader. 

Jag tycker det känns mysko. Företaget som erbjuder är en del av den världsomspännande försäkringskoncernen Amarican International Group. 

Jag vet inte. Det kanske är bra att man om man blir sjuk får chansen att t ex, som de skriver, åka på en resa med familjen och samla kraft. Men jag får lite en känsla av att man spelar på kvinnors rädsla för sjukdomen. Vi har ju ett system i Sverige där man faktiskt inte behöver ta försäkringar för att klara en sjukhusvistelse t ex, till skillnad från en hel del andra länder. 

Ett plus till dem iaf för att de avslutar den lilla broschyren med ett uppslag där Den bästa försäkringen är att undersöka brösten.  Där de beskriver hur man ska klämma på sina bröst för att hålla koll. Vilket min läkarstuderande kompis också betonat. Helst med tvål i duschen.

kristallkronor i rad

kristallkronor i rad

En till sån.

bröllopsfestbild

bröllopsfestbild

En av de mer konstnärliga bilderna, om än inte toppkvalitét i teknik från festen, eftersom Micke frågade efter bilder.

juldoft

Nu luktar det underbart gott här i lägenheten. Jag har bakat! Lyllos mina kollegor som kommer på personalmötet imorgon. Vad gott det ska bli!

Annicka och Henrik

Annicka och Henrik


tjusigt bröllop

Nu är hon gift, Annicka. Och har åkt iväg till NY på bröllopsresa.

Otroligt tjusig var hon förstås, med en ärmlös klassisk klänning och knallröd rosenbukett. Stor och vacker kyrka, med vacker sång dels av en herr-kvintett och dels herr-solo.

Jag hade tyvärr aningen dåligt fokus eftersom jag hade fullt sjå med att kväva hostningar, som naturligtvis drog igång precis under själva vigselakten. Och det ekade rätt bra i kyrkan, så det var verkligen inte läge att hosta på. Efter att jag håller på att krevera dyker det plötsligt upp en vattenflaska från några rader bakom. Vilken räddare! Vet fortfarande inte vem som skickade fram den. Men tur var det, mina halstabletter räckte inte till just då.

När vi kom ut var eldarna tända i det höga ställningarna utanför och gjorde sig bra i mörkret.

Middag på Sällskapet, där herrarna normalt ska känna sig som hemma bland kristallkronor och antik-möbler. Även där dekorerat med röda rosenblad. Många fina och roliga tal. Vi gjorde förstås succé med omgjord text till "Brown eyed girl" med avslutsraderna: Jajajajajajaja, så lätt det va, jajajajajaja, att säga ja.
En av de mest stämningsskapande var annars när brudgummens kusiner fick igång allihop på en låt med ballonger och serpentiner och en sån där pampig klassisk låt på hög volym (jag vet säkert egenligen vad den heter, men minns inte nu). 

Och dans blev det också - där bruden också fick tillfälle att visa upp koreografin från möhippan. Hon var till och med ner på golvet ett par gånger - i klänning och allt. 

Jag sprang omkring och fotade hela kvällen tills batteriet tog slut i den systemdigitala som jag fått låna för tillfället. Var inte helt överens med kameran hela tiden, vilket kanske syntes på resultatet också. Så många oskärpor brukar det inte bli..lite trist. Men tillräckligt många bra bland de ca 200 jag tog var det iaf för att jag inte ska skämmas för mycket. Kände mig rätt mycket som en skvallerblaskefotograf, speciellt tidigt på kvällen när jag tog kort på folk som jag inte visste vilka de var.  


dop-personlighet

Min brorson var en stjärna på dopet! Först satt han lugnt i sin mosters famn och tittade på henne. Sen när diakonen sjöng för honom tittade han artigt på henne. Sen när prästen höll upp honom för att hälsa på sin församling tittade han lugnt och lite nyfiket ut över oss. Världens scen-närvaro! Han borde absolut hålla på med sånt, döpa sig och så.

Kul också att min bror och hans fru hade hemlighållit Hugos övriga namn tills själva dopcermonin, så att det blev en överraskning för oss alla, även morfar och farfar, att han förärats deras namn.

pimpelfiske på centralen

Gick av tåget imorse och såg en kille som stod och pimpelfiskade ner i asfalten. Han var inte klädd i några skyddskläder eller nån uniform, utan såg helt vanlig ut, med en ryggsäck bredvid sig. Fiskade med nån slags sladd ner i ett litet hål.

Undrar om han fick nåt napp.

mediakritik

UNF har ett mediakritiskt projekt som snart tar slut: sanningochkonsekvens.se 

Det är nästan för enkelt. Det går ut på att granska medias vinkling av alkohol. Det blir lite som när jag skulle granska sovjetiska skolböcker efter nationalistiska tendenser. Ja, det fanns det. (det intressanta där var att de ukrainska hade det i princip lika hög grad - men liksom tvärtom)

Just nu pågår en affischkampanj för en ny (?) tidning. Hela kampanjen verkar dock mer gå ut på att skapa maskulinitet. Jag skulle tro att ni vet vilken jag menar nu. En av affischerna säger :"Män är djur - på tisdagar" (med reservation för felcitat på dagen, jag minns säkert fel) Sen finns det en hel del som kopplar män med motorer - som man kan tro att tidningen egentligen handlar om. Men jag vet inte. Jag har aldrig läst den. Och jag är rätt uppenbarligen inte målgrupp.

En annan favorit från hyllan vid kassan nyligen var när den lilla kronprinsen i Danmark hade fötts och på omslaget till en av de hemska tantblaskorna står det: "Lille William fick champagne redan på BB". Vilken tur. Att han inte behövde vänta tills han kom hem. Jag får fina vibbar till min första ANT-kurs i 8:an. Då hade vi en bild i ANT-boken (numera Drogtidningen) med en bäbis med navelsträngen kvar i en flaska. (jösses - och jag är ändå född på 1900-talet). Och så var det nån text till typ: "Det ska börjas i tid"
Tänk vad effektivt det är med propaganda ändå. Det var rätt länge sen jag såg den där bilden nu.

bröllopsbilder

Igår kom Gunnar hem med en hop bröllops- och dopbilder. Nu börjar det bli en hel del på hyllan. Det slog mig att jag minns när jag var hemma hos folk som är några år äldre och såg en massa såna jämt. Det brukade inte finnas några alls hos mig. Men jag är väl helt enkelt i den åldern nu. Och imorgon är det bröllop igen. Och i övermorgon dop. Ja. Det är väl bara att vänja sig.

post-förkylningsblogg

Jag har blivit lite segare att blogga nu. Och så plötsligt hade jag fått en massa kommentarer. Roligt. Man vet ju inte alltid vilka som läser annars. Nu dök Mikkis upp där t ex. Aha! Då undrar man ju när hennes blogg dyker upp. Men risken finns att både hon och Magnus Andersson är alldeles för perfektionistiska för att klara av att blogga. Det blir ju inte mycket till blogg om man ska korrläsa sig själv hela tiden liksom...

Sen har jag ju varit förkyld, och ägnat dagarna åt TV:n i stort sett. Det är bara då jag står ut med 3:an och
5:an, fast det är knappt. Dessutom ligger vår 5:an så långt ifrån 3:an att man blir tvungen att se på porr-MTV när det är reklam, vilket det är som oftast. Jag hittade Falcon Crest häromdagen. Det var roligt. Jag tyckte varken Angela eller Richard var särskilt elaka nu. Det har väl kanske gått inflation i elaka såpa-stjärnor också.


datorns egna liv

Nyss när jag lämnade datorn en stund för att Gunnar ringde och hade tråkigt utan väntrum i Enköping bestämde den sig för att lägga av. Och sen gick den inte att slå på igen. Jag fick göra rejäl omstart flera gånger innan den vaknade till liv. Mysko. Den kanske ledsnade på att jag läser så många bloggar. Häromveckan när jag skulle läsa ikapp efter att ha varit borta några dagar, bestämde jag mig för att läsa alla på min lista. Två timmar tog det. Så kan man ju inte hålla på. Fast det är rätt kul. Men ögonen blir helt slut, framförallt om man suttit framför datorn redan tidigare.

gräva böcker

Jag skulle ha tag i en av böckerna som jag köpte förra året på bokmässan. Den fick ytterligare rekomendationer under helgen: The No 1 Ladies Detective Agency. Visste precis vart den låg innan vi flyttade. Nu ligger alla skönlitterära böcker fortfarande i kartonglådor överallt. Hann gå igenom alla lådor två gånger, och fick till slut gräva djupt i pocketlådan innan den dök upp. Tillsammans med en rad andra böcker som jag vill läsa, till exempel den min farfar skrev färdigt nyligen: 80 år på Tellus. Det är lite tacksamt med släktingar som skrivit. Farfar kan jag ju fortfarande prata med, men i morfars fall får jag ju ta till enbart hans skrivna arv (och någon fåtalig iggis) för att få veta hur han tänkte och så. Roligast med farfars bok är dels hans beskrivning om hur hela högeromläggning gick till, från ledningshåll, och dels att han har gått igenom sina gamla dagböcker från tonåren, och vilka ideal och mål han hade med livet då.


Apropå det måste jag nog kolla upp hur man kan se till att det jag bloggar här går att spara, så att det inte bara försvinner ut i cyberrymde plötsligt. Det bästa med dagböcker är ju nästan att gå tillbaka och läsa.  


budget - ge mig en budget

Marcus fina låt ekar i bakhuvudet. Hela helgen handlade om budget och siffror. Jag hade pulsen i, ja inte vet jag, men högt var det. Och det var ändå före innebandymatchen som vi kollektivt förnekar någonsin ägt rum. En mild form av revisionism om du så vill.

På söndag eftermiddag kom till slut förkylningen som jag så framgångsrikt kämpat emot, så idag har det varit jag och det mjuka pappret. Och så har jag haft fullt upp med att se färdigt Deep Space 9 (ja, för andra gången förstås) innan skivorna skulle lämnas tillbaka idag.

Hela natten har jag drömt om FS-mötet och budget, olika sätt att beräkna konsulentpotten och förhandlingar. Blir lite tröttsamt till slut. Det kan ju räcka med att hålla på hela helgen, utan att man skall behöva ägna natten åt det också.

Det är en bra styrelse, och så är det så kul att man får med dem på lite tokiga saker. Så när jag säger :Kom igen, vi sjunger den här sången som är nyskriven, och som ingen av er har sett förut. Så är de på! Och så står alla och sjunger hejvilt inför de andra FS:arna. Skojsigt.

Tre låtar har snurrat i huvet under helgen. Dels Marcus FS-låt, med Erik som Gabriel Romanus, dels I´m so excited i ny version (Det här är livet), och dels den som vi skrev i söndags kväll. Och även om risken för att föremålet för låten skall titta in här är minimal skriver jag inget mer om den. Bra blev det iaf, naturligtvis.

Robert räddar världen

Robert D (det har ju gått inflation i det där namnet) var på kansliet häromdagen och passade på att rädda världen en stund. Jag önskar att jag hade haft en kamera för att visa hur det såg ut, han såg så nöjd ut.

Glatt demonstrerade han hur han gick in på The hunger site och för varje klick ger lite mat, skickar ett bidrag till jordbävningsdrabbade, bidrar med pengar till cancerforskning och räddar regnskogen. 

Ja, så var det fixat!

Tänk vad skönt om det vore så lätt.

socionomologi

Espen var förbi kansliet igår. Han försökte förklara begreppen socionom och sociolog för mig. Rätt råddigt.

Ungeför så här förstod jag det:

Man läser sociologi, och blir socionom. Men som socionom kan man jobba som en rad olika saker, t ex socialtjänsteman, eller fältassistent. Man kan dock också vara sociolog, vilket troligen har mer med forskning att göra. Jag tror att det är så att min kusin är socionom och min moster sociolog.

Kom på ett till ord: socionomologi - läran om socionomer. Kanske behövs.

min duktiga kusin

Jag har flera riktigt bra kusiner, som gör en stolt emellanåt. Idag var en av dem på TV, på Västnytt Re:agera kl.20.00 om nån vill kolla på nätet. Den ligger kvar i 30 dagar.

Eva Barron heter hon, och jobbar med ett projekt som heter Guts i Göteborg. RIktigt spännande.

Programmet handlar om tjej-våld, och vinklingen var lite om det är så att jämställdheten har skapat det. Eva var jättetydlig med att jämställdhet handlar om respekt och allas rättigheter och skyldigheter, och att det i sig inte skapar våld. Kändes bra.

Programledaren frågade om det finns nåt positivt i det, och Eva ville inte säga det. Det är bra att hon är tydlig, framförallt eftersom hon är en stor förebild för många unga tjejer i sitt jobb. Men nån positiv poäng kan det nog finnas, lite som polisen i programmet var ute efter. Att de blir uppmärksammade mer än när de är självdestruktiva. Våldsamheten har ju på nåt vis hela tiden funnits, men fortfarande vänder sig de flesta tjejer mot sig själva. Och det är ofta svårare att upptäcka och även att få bukt med.

Spetsar i skyn


 
Nånstans i drömmen gick jag och några andra längs några gränder och tittade upp mot fönstren. Jag såg en spännande konstruktion där man hade utvecklat tvätthängarställningen, och gjort den i flera lager, så att den stod rakt upp och flög i luften som en drake. Jag vart impad, dels var det ju praktiskt, man fick rum med mycket mer, men det var också rätt snyggt. Dessutom hade alla hängt upp nästan bara vita spetsunderkläder. När vi gick runt hörnet fanns en till hängare, med någon slags enorma mamelucker i samma spets och med lite rosa band på. Vi stannade och skrattade.


Tolkning:
Vet inte, men troligen delvis inspirerad av några minidrakar som de sålde på gatan i Köpenhamn.  


segtåg Karlstad tur och retur

21.01

Tänk att det fortfarande finns så här sega tåg! Det tar ju evigheter! Det var överhuvudtaget länge sen jag tyckte det tog för lång tid på ett tåg. Har alltid haft så mycket att göra. Och det har jag för all del nu med. Har inte ens plockat upp Michael Moore eller Argumenty i faktu. Har glott in i den här skärmen hela resan, tittat på siffror. Än en gång irriterat mig över att delårsrapporter och årsrapporter ska se så dumma ut. Men nu tar batteriet äntligen slut. Trots att jag laddade hos Tia. Vilket tur, både laddning och att det tar slut nu. Nu är det nog stirrat.  


sammanfattning Köpenhamn

Intryck från resan:

 - Blä vad alla röker, och överallt! Och jag hade nästan hunnit glömma hur äckligt det är när folk röker där man ska äta.
 - Öl, öl, öl. Ja, need I say more.
 - Narkotika. Något av det första vi ser efter ankomst är två separata individer som ser påtända ut. När vi sen tar en av mamma avrådda bakgatan vid stationen går vi rakt igenom ett köp av någon slags narkotika och ett helt gäng som är påtända.
 - Uteliggare och tiggare. Påtagligt många. Känns som att jag nästan blir mer illa berörd här än i t ex Ryssland. Kanske för att det känns mer fel i ett land som är så nära och likt vårt, men samtidigt så otroligt olikt.
  - Massa ny, häftig arkitektur bland den gamla genuina. Såg surrealistiskt ut när det faktiskt rör sig kostymkillar inne i i glas- och metallbyggnaden.
 - Borgmästarval. Affischer överallt med ansikten och ett litet enradigt budskap som inte säger mycket. Intressantast var nog han som ville bli cykelborgmästare.

sammanfattning Malmö

Mina bilder av Malmö, både sånt jag själv upplevt och läst och hört:

 - Design och kultur (säkert speglat av att min vän Sara jobbar på ett extremt kulturellt Drömmarnas hus)
 - Storstad - mycket utbud av mat och nöjen (chinese take-away vill jag också ha i närheten)
 - Mångkulturellt
 - Mysigt
 - En massa parker
 - Det våldsamma Rosengård i nyheterna
 - Havsbad
 - Arkitektur av en massa olika epoker och stilar
 - Kontinentalt - en massa detaljer som inte känns särskilt svenska, allt från skyltar till hur butikerna lägger
   upp sina varor


konstupplevelse

konst

Louisiana - ett måste vid varje Köpenhamnsvistelse. Kan hända att jag missade det när jag och Ulrika var där på Monsters of rock -90.

Det är så läckert. Spelar inte jättestor roll vilken konstnär som visas upp, det stora är själva muséet, hur konstverken är inramade av havsljus och löv. Sen var Matisse riktigt bra också. Bättre än jag trodde jag skulle tycka. Men så är det ju med konst också, att man på nåt vis lär sig gilla saker med tiden, och ser nya poänger i sånt man tyckte var meningslöst en gång.


storstadsljus

storstadsljus

Jag blev inte lika förtjust i den här platsen som sist jag var där. 2000 tror jag att det bör ha varit. Blåhårig var jag iaf. Då vet jag att jag gick och kände att jag kunde andas friare i Köpenhamn än hemma. Det har så mycket med vilket läge i livet man är, hur man upplever platser. Vet inte om jag regredierat till 10-årsålder, men nu känns storstäderna mest skitiga igen. Ett tag var jag fascinerad, och var ju till exempel övertygad om att jag ville bo i London nån gång.

Just nu känns lilla Uppsala alldeles lagom. Med lite tillskott av resor och en hel del vistelse i Stockholm.

Snygg ölreklam med ett glas som fylls på. Kul också att de hade en liknande för mjölk några kvarter bort.

tivoliljus

tivoli

Tivolit var tyvärr stäng, vi kikade in på all juluppsättning därinne, verkar bli hemskt mysigt. Men man kunde ju njuta lite av utsmyckningen från utsidan också.

ironisk ölreklam

Nu kändes det alldeles tomt att inte kunna lägga upp en bild, men än en gång hann inte kameran och Lisa med riktigt. Ett av våra kära danska ölmärken, samma favorit som tillverkar bäbiskläder och sponsrar sport och har ölflickor i utvecklingsländer, har även, håll i er nu, en båtuthyrning i hamnen! Bra va! Den perfekta kombinationen. Den var tyvärr stängd nu, så det framgick inte om de säljer öl där också, men jag skulle nog bli förvånad om de inte gör det. De säljer ju öl överallt annars.

Har till exempel lärt oss att café  på danska har en lite bredare betydelse än det svenska, som i de flesta fall inbegriper öl. Och cigarettrök. I  massor.

Annars var det det andra stora danska bryggeriet som var på offensiven i stan. De hade reklam i varenda bar om att det skulle börja snöa på fredagkvällen. Snön bestod av ett gäng som delade ut tomtemössor och en hel del skum. Och säkert en massa andra happenings på diverse olika barer. Och så reklam på TV och bio förstås. Imponerande.

blommor i vatten?

blommor?

Jo, jag vet att man ska ge blommor vatten, men det här är ju löjligt...

Det låg en massa blombuketter i kanalen vid Nyhavn. Har ingen aning om varför. Är det nån konstig tradition som danskarna har? Eller var nån less på allt för många beundrarblommor och ville markera. Eller var det bara ett sätt för en försäljare att bli av med överblivna?


pampiga byggnader, nr 2

bibblan

Ja, bibblan ja. Fast så kan man knappt kalla den. Diamanten kallas den, mer passande. Hann tyvärr aldrig titta in, men tror den är bättre från utsidan. Det lustiga är att jag tycker att Malmö hade liknande, högskolans bibliotek såg lite ut så här också. Mycket glas och rymd. Otroligt häftigt.

pampiga byggnader, nr 1

pampiga byggnader

Häpp häpp, nu är vi i Köpenhamn! Den nya operan vid hamnen. Himla maffig, enorma kristallkronor som syns genom fönstren. Fotad från turistbåten i lite regn.

mysigt fik i genuin miljö

mysigt fik i genuin miljö

Det är så skönt när tillvaron serverar en något. När vi går och letar efter ett fik så dyker det upp en skylt med texten: "Mysigt fik i genuin miljö". Ja, det var ju precis vad jag ville ha. Lite småkyligt, både temperatur och service, men annars trevligt snett och vint och god chokladkaka.

Precis intill Lilla torg för er som känner staden.

ren luft?

ren luft?

Har ni sett en sån vit bark björken har? Jag har lärt mig nån gång att de blir mer svarta av luftföroreningar, och att fåglarna (säkert björktrastar eller nåt) anpassar sig efter hur träden ser ut, dvs efter hur skitigt det är i stan. Är det så att Malmö är en ren stad? Är det för att de har så trevliga bussar? Är det Helenes och hennes polares förtjänst?

geologi i trädgården

geologi i trädgården

I den lilla trädgården till vandrarhemmet hittar Gunnar flinta. Aha - mycket typiskt för Skåne. Apropå att man lägger märke till olika saker i omgivningen.

detaljer

detaljer

Man brydde sig om detaljer förr i tiden. Ett element är ett element är ett element. Och, ja jag vet att man designar dem idag också, men det känns liksom inte.

vackert vandrarhem

vackert vandrarhem

På detta fina lilla vandrarhem fanns det plats. Hade hittat det redan inför maj-FS, men det fanns inget konferensrum på stället, så det föll på det då.

http://www.villahillerod.se/

Väldigt gemytligt, tända ljus när man vaknade på morgonen. Personligt inrett i en sekelskiftesvilla mitt i lägenhetsområdet och ett stenkast från busshållplatsen. Och så hade de Fantomen liggandes, kan inte bli mycket bättre...

utsmyckning

utsmyckning

Lätt lyrisk över att jag numera upplever hela städer som konstutställningar (efter den eminenta kursen jag gick på konstvetenskapen i höstas) knäppte jag en massa bilder från bussen. Tyvärr han kameran inte med alltid, så den fina korvmojen med ett tak i form av ett V och macken med runt tak som satt ihop med bostadshuset kom inte med på bild. Men bra läckra var de! Och en massa fina funkis och typ 40-talshus (lite osäker på årtiondet, glömmer alltid sånt) med små, ganska diskreta, utsmyckningar på den rätt strama fasaden. Här ser man små knölar som ser ut som klätterväggshandtag sticka ut. Och skojiga balkonger, och vridna tegelstenar som bildar mönster, och roliga fönsterformationer. Massor att titta på överallt!

turning torso

turning torso

Redan från bussfönstret på väg till vandrarhemmt dök den upp, den omtalade torson. Fast så lik en torso vet jag inte om den är. Väldigt lång överkropp i så fall. Tycker nog att Gunnars spontana "screwing dick" passar bättre.

Rätt läcker hur som helst, och i dimma såg man knappt toppen.

ankomst till Malmö

ankomst till Malmö

Nu följer en liten bilddagbok från resan. Varning utfärdas för blandad intensitet och inte så stora krav på bildkvalitét.

Jag gillar stationer med höga tak utomhus. Tycker de är så mysiga. Vet inte om vi har fler än Malmö som har den här känslan i Sverige. Dyker oftare på den i andra europeiska städer. Budapest är kanske den med mysigast. Eller Lviv.

arbete- och turismsemester

Nu får det vara slut på arbetssemestern. Vardagsrummet ser faktiskt ut som ett rum igen, och lägenheten känns fräsch efter att vi fått bort det mesta av allt äckligt slipdamm. Häftigt. Och soffan är beställd.

Och bytt däck på bilen har jag lärt mig göra idag. Bra att kunna. Ska blogga mer om sånt nån annan gång.

Nu blir det Malmö- och Köpenhamn-semester. Så ingen blogg på ett par dar sannolikt.

pekfinger

Saker som man normalt använder sitt pekfinger till:

Klämma ur saker ur en tub, t ex kaviar
Trycka på strömbrytaren på en slipmasking
Skriva sin namnteckning på en uppsägning av avtal som redan var ivägskickat
Låsa upp en dörr med nyckelFast det är nästan konstigt att jag lyckas få till att använda långfingret istället, det handlar ju ändå om vanor som varit med hela livet..

(nu börjar det dessutom läka snart..)

RSS 2.0