Värdelöst vetande någon?

Värdelöst vetande någon?

Häromdagen när Gunnar gjorde knäck tog till slut det här evighetspaketet slut (troligen för att min familj inte bakat så mycket genom tiderna). Frågan är nu hur länge det kan ha hängt med. Lay-outen är ju ursnygg, och priset skvallrar också lite om att det var ett tag sen det producerades. Norrköpings Präglingsindustri AB är det som har tillverkat formarna. Är det nån som vill leka detektiv, eller vet ändå? Lite kul med slogan "fastnar inte!", uppenbarligen fastnade formarna innan dess (tycker jag har något vagt minne av det också).

Dålig politik

Jag har nog så länge jag har varit politiskt intresserad varit rätt säker på att Moderaterna inte var ett parti för mig. Idag när jag går förbi deras lokal i Uppsala är det dock inte deras politik som gör mig mest förbannad (även om det finns ett och annat att säga om den nya regeringen, men det gör jag ju också) utan det är vad de har utsatts för.

Det senaste året, eller kanske ännu längre tid, har  lokalen utsatts för en hel del vandalism. Jag är inte beredd att säga att jag skulle kunna dö för Moderaternas rätt att uttrycka sina åsikter, men eftersom jag är väldigt glad att få leva i en demokrati ser jag det som en självklar och viktig rätt att de får göra det. Att kasta sten i deras glasfönster eller klottra ner hela fasaden tycker jag däremot är ett otroligt dåligt sätt att föra politik på. För jag antar att det är vad de tror att de gör, de som vandaliserar. Så korkat! Även om man kan ha förståelse för en del frustration över samhället, så är det väldigt svårt att försvara ett sånt beteende. Det finns trots allt en hel del andra, betydligt mer effektiva, sätt att framföra åsikter på. Och här är det ofta inte ens en åsikt som framförs, utan bara nån slags avsky. Obehagligt att se det är det i alla fall.

Eliasblogg

Nu har sonen fått en egen blogg-sida. Den är utrustad med lösenord, inte för att vara så hemlig, men för att inte vara för offentlig. Alla som har någon relation till Elias, eller hans föräldrar eller så, får naturligtvis tillgång till lösenordet. Dyker det inte upp på mailen så är det bara att fråga efter det.

kulturkraft

Vi var på OD:s Caprice igår (och hade barnvakt för första gången - mycket nervös uppladdning som gick hur bra som helst).

Kändes lite bra att frottera sig med nån slags socitet nu när man inte blir bjuden till Nobelfesten (där min kompis Åsa gjorde succé med sin fräcka klänning som t om fick vara med i DN!).

Det var nog en av de roligaste föreställningar jag sett, tack vare Henrik Dorsin, som var en av de hemliga gästerna. Den andre var Wille Crafoord, som inte var så dålig heller, men lite mer laidback än Dorsin, vars nummer nästan kändes maniska. En av de bästa var Operan, som går att hitta på Youtube. Jag rekommenderar den varmt om man känner för att skratta en stund. Jag fick ont i käkarna, och Gunnar höll på att inte få luft av skratt. Kändes skönt. Det är alldeles för sällan man skrattar så där mycket nuförtiden. En av de absolut sämsta grejerna med att bli vuxnare tycker jag.

Min mamma brukar prata om hur viktig kulturen är för henne. Jag håller med. Vikten tror jag ligger i att få komma i kontakt med känsloupplevelser och se nya perspektiv på saker. Om man sen gråter, blir arg, eller skrattar är mindre relevant.

fler nobelpris

Borde det inte finnas ett miljöpris också? För den forskare som utvecklat något som kan rädda jorden från en massa miljöförstöring? Jag har en kandidat i så fall. Läste i senaste ETC om menskoppen. En tjej som har utvecklat en liten silikonkopp som man kan stoppa in i slidan under mensen, och tömma och rengöra för återanvändning. Helsmart! Och sparar in enorma sopberg av bindor från kvinnor världen över. Men eftersom det inte är en förbrukningsvara så vill inte Apoteket köpa in, och det finns inga pengar till marknadsföring.

En annan grej som borde få nobelpris, och som har släktskap med menskoppen, är amningsnappen. Även den en liten silikongrej som man sätter på bröstvårtan när den är sårig eller öm, och så slipper man få svidande ont och bröstvårtan hinner läka sig. Fantastisk sak som har räddat tillvaron på många kvinnor. Jag vet inte riktigt i vilken kategori den hör hemma, men nog är det en stor uppfinning.

miljökonto?

Har sett en del på SVT:s Planeten - deras stora miljödokumentärsatsning. Det är ganska dystra budskap som förmedlas. En del har man hört förut, men annat är lite nytt för mig. Till exempel betonar de hur betydelsefulla alla möjliga arter, allt från insekter till fåglar, kan vara även för mänsklighetens överlevnad. Något man inte alltid tänker på kanske. När jag hört rapporter om arter som dör ut är det inte alltid jag brytt mig på den nivån. Visst är det trist, men sånt händer ju...  Men om utrotandet av arter leder till miljökatastrofer som orsakar dödsolyckor känns det lite mer.

Min moster Lena var nån gång inne på att man skulle ha en viss miljöförstörarkvot var. Så om man inte körde så mycket bil så kunde man få slarva med sopsorteringen eller köpa importerad mat lite mer till exempel. Jag tycker det är en rätt charmig tanke. Tyvärr faller den väl rätt snart på att om man verkligen skulle räkna ut kvoten för alla människor på jorden, det vill säga inte bara oss på norr halvklotet, så skulle vi inte kunna åka några mil varken flyg eller bil, troligen inte kunna äta en massa importera mat, och inte duscha, tvätta eller diska på det vis vi håller på idag...

Det var en kille i en av avsnitten som tillbringade ett år i skogen utanför London (jag undrar hur länge han fick resa till jobbet) och pratade om att inte påverka miljön negativt alls. Men jag undrar hur han fick till sina rentvättade vita skjortor, och om han kollade upp varifrån lunchstället fick sin matleverans och så vidare. Jag tror inte det är så enkelt som att flytta ut i skogen. Inte för att han sa det heller, men i alla fall.

Bajssnack

Jag har börjat vänja mig lite mer vid mitt nya liv. Har börjat få in några slags rutiner nu även när jag är själv hemma om dagarna. Brukar ringa till Gunnar på lunchen mest för att få prata med någon. Berättar lite kring vad som hänt på dagen. Insåg inte förrän Gunnar svarade "Spännande" att jag faktiskt berättade om den senaste rekordbajsblöjan. Jag ringer för att prata om bajs! Det värsta kanske var att Gunnar nog inte var ironisk heller. Men det är ju där nånstans som action-nivån ligger om dagarna. Ibland träffar jag i och för sig på nån granne när jag tar min promenad också.

Så småningom kommer jag väl att börja testa utbudet av anpassade föräldraledighetsaktiviteter, men än så länge känns han ju lite för liten för det. Även om han redan växt 5 cm och gått upp en kilo. Och dessutom verkar ha fattat grejen med baby-gymet redan. Killen är ju smart!

RSS 2.0