lära känna sin stad på nytt sätt

Nu har jag börjat ta lite längre promenader och upptäcker min hemstad på ett nytt sätt med barnvagn. Lägger märke till konstiga trottoarkanter och letar upp hissar. En del hissar hade jag ju redan upptäckt under foglossningsperioden i graviditeten, men då kunde jag ju åka rulltrappa i alla fall.

Vågade mig faktiskt på att åka rulltrappa med barnvagnen häromdagen, det var lite läskigt. Gick bra på vägen upp, men höll på att fastna med hjulen när jag skulle gå av. Nervägen letade jag upp hissen. Känns ändå lyxigt med det här landet där jag tar för givet att det ska finnas hissar eller ramper åtminstone till alla moderna affärer.

andra bullar

andra bullar

Den här jästen köptes in förr bullbak i väntan på förlossningen. Nu blev det inte  så mycket tid till det. Jag tyckte att det var lite humor ur nån slags "bulle-i-ugnen"perspektiv att datumet var samma som blev Elias födelsedag.

mäktiga brudar

Glädjande nyheter med kvinnor på maktpositioner. Talman i USA och presidentkandidat i Frankrike. Som vanligt kan journalisterna inte låta bli att kommentera utseendet så fort det handlar om kvinnor. För den amerikanska talmannen kan man nästan förlåta frestelsen att göra en rubrik som anspelade på nya filmen Djävulen bär Prada, men jag saknar fortfarande information om vilka märken eller frisyrer eller kostymer våra mäktiga män har...

nya polare

polare

I onsdags var Elias på utflykt till Stockholm för att hälsa på sin nya polare Olivia, som föddes 10 dagar efter honom. Så här absurt såg det ut när de låg bredvid varandra. Och Olivia är mindre än Elias, hur otroligt det än kan verka! Dessutom visade det sig att Elias hade gått upp några hundra gram vid invägningen på fredagen, så här väger han nog drygt ett kilo mer.

vad är en kvinnofälla?

Jag håller inte alltid med Hanne Köller (DN-journalist).  Ganska sällan faktiskt. En av hennes senaste inlägg som jag inte höll med om var när hon menade att oppositionen argumentar i en antifeministisk riktning när man menar att det drabbar kvinnor hårdare med de nya föreslagna A-kassereglerna. Köller tycker nämligen att det är bättre att kvinnorna finns på arbetsmarknaden än att de fastnar i ett bidragsträsk.
Så kan man se det. Men det är inte rätt, som vi brukar säga :) Jag tycker nog det känns rätt cyniskt att hävda att en kvinna som redan har ett underbetalt deltidsjobb inte längre ska ha möjlighet att få en inkomstförsäkring om hon blir av med jobbet. Jag tror kanske inte att den vanliga reaktionen är att luta sig bakåt och smaska i sig den feta ersättning hon skulle få (80 % av det underbetalda deltidsjobbet). Risken är väl snarare att om hon inte får tag på ett nytt jobb blir det socialbidrag istället.

Jag kan bli så himla trött på den retorik och det som man kan höra mellan raderna kring arbetslösa. Bilden är tydlig av alla dessa lata personer som bara sitter hemma och gottar sig på andras bekostnad istället för att söka alla jobb som man antar måste finnas, eftersom det fortfarande känns som att den enda åtgärd som tagit för att få fler i sysselsättning är att dra ner på A-kassa och ersättningsjobb.

uppföljning på helgdiskussionen

För en gångs skull blev det nästan en diskussion på ett av mina inlägg - om hur mycket ledigt man kan ha.
Jag håller med flera av vännerna om att det vore bättre att avreligiosera (tja, ni kanske förstår vad ordet vill säga) alla helgdagar. Fast frågan är ju hur man definierar dem idag. Bo hävdar att det bara finns två borgerliga helgdagar; första maj och nationaldagen. Och Kerstin funderar på hur nyårsdagen räknas. Det stämmer säkert som Magnus skriver att den egentligen är religiös också, men jag tror det är rätt få, även bland de mer aktiva kristna, som firar den på det viset. Dessutom är det ju intressant att det blev nyåret som var okej att fira i Sovjet, under perioden då det var förbjudet med religion, och man alltså inte fick fira jul (som de firar i januari numera, man kan läsa mer om det i min blogg från Sibirien i januari). Det sovjetiska nyårsfirande lär alltså inte varit religiöst.

Sen har vi ju våra blandhögtider. Inte minst julen är ju ett rent sammelsurium av hedniska och kristna förtecken. Men även påsken har ju såna inslag. Och midsommar är väl ändå inte kristen med sin stora fallossymbol.

Men jag är gärna på och förändrar helgregleringar. Jag känner ingen som firar pingst utifrån en kristen aspekt, inte heller Kristi Himmelsfärd. De flesta jag känner vet nog inte vad pingsten innebär (själv brukar jag försöka uppdatera mig på det via tidningen typ vartannat år). Och även om "jag känner ingen"- argument är lite halvtaskiga så menar jag att det är bättre, som nu Huddinge bestämt sig för angående Ramadan, att man inte har det som helgdag, men att folk får ta ledigt för sina respektive viktiga högtider.

Sen är jag lite osäker på om semmeldagen (som dessutom har en kristen koppling till fastan...) och kanelbullsdagen är de vi ska hedra extra, men jag misstänker att Åsa skulle fundera en gång till innan hon lobbar fram en motion i riksdagen om saken.

alkoholmonopol i Ryssland?

Nu pratar allt fler ryska politiker om att införa ett alkoholmonopol för att rädda befolkningen. Kul att de har vaknat. DNs journalist måste dock ha hittat gamla siffror på konsumtionen i Skandinavien (varför jämföra med Skandinavien, och inte Sverige?), eftersom han hävdar att nivån ligger på 6 l/person och år i ren sprit. Ca 10 liter har det ju gått upp till i Sverige i alla fall, och jag har svårt att tro att Danmark ligger efter oss där. Gränsen för skadligt hävdar samme journalist går vid 8 l/person och år.

Medierna i Ryssland rapporterar tydligen alkoholrelaterade dödsfall (fast i artikeln redovisas bara siffror på alkoholförgiftning, man kan bara mardrömma om vad det skulle bli om man la till våld och rattfylleri också...) i likhet med krigsoffer. Inte så dum liknelse kanske.

Det känns i alla fall bra att de nu har tagit rätt många steg från hur det såg ut när jag pluggade första gången i Ryssland -96, då man kunde köpa vodka i plastmuggar i varje kvarterskiosk. Vilket pappor på söndagspromenad med sina små barn gärna gjorde. Där ligger Uppsalas moderata riksdagsledamot i lä...

ny tillvaro

Nu har jag varit mamma i lite drygt två veckor. Satt i måndags och ammade i soffan och tittade på fåglarnas flykt över hösthimlen och reflekterade över att dagen efter börjar personalsamlingen i Göteborg. Och dit skulle inte jag. Kändes lite mysko, men rätt bra. En fin dag har jag fått sova ett par tretimmarspass under natten, duscha, äta frukost, amma och ta en promenad. Lite annorlunda än för några veckor sen. Blir lite som en parallellvärld när de ringer från jobbet och frågar nåt. Men folk jobbar visst om dagarna annars, det hade jag nästan glömt när polarna var här igår och pratade om stress och jobb.

Födelseannons

Födelseannons

Den 28 oktober föddes min och Gunnars son. 53 cm lång och 3580 g när han kom ut. Han fick efter cirka ett dygn namnen: Helge Elias Rauséus Skiöld.

Nu har vi tränat på att vara föräldrar i snart en vecka, och gjort alla möjliga saker för första gången. Idag var det en längre promenad på schemat, som nog mamman tyckte var jobbigare än vad Elias gjorde.

Här är en bild på underverket. Mer text och bild kan man hitta på pappans blogg: rauseus.webblogg.se

RSS 2.0