Hur mycket ledigt kan man ha?

Nu i dagarna har ramadans slut firats. Jag är lite ledsen att jag missade Majnas baklava på jobbet... Det har i sammanhanget dykt upp en intressant diskussion om skolledighet kopplat till Eid. I några av Stockholms kommuner har man tydligen valt att ge skolbarnen (allihop) ledigt under en av Eid-dagarna. En insändare i DN kritiserade det med att hans barn faktiskt inte var muslim, och alltså borde gå i skolan. I den kommun jag läste om var cirka 10 % muslimer, och då tyckte man det var lika bra att alla var lediga.

Det är lite lurigt tycker jag. Den jämförelse jag först kom att tänka på är Uppsalas Valborgsfirande sista april. Här har det vissa år varit ledig dag i skolan, och andra år inte. Skälet till inte har oftast (vad jag hört) varit för att det blir lite mindre tonårsfylla då. Lite småtråkigt skäl, eftersom det bygger på samma princip som att man gör ett undantagstillstånd för ungdomarna, eftersom de inte klarar av att låta bli att supa annars. (nu är det ju en del andra som brukar se till att det sups ändå under dagen...)

En annan jämförelse är ett exempel som en föreläsare om fördelar med mångkulturella företag tog upp: Han beskrev en byggnad i Tokyo, som ägdes av ett företag med många olika nationaliteter och kulturer bland personalen. I vår västerländska finns ju skrönan om siffran 13 som ett oturstal, och på grund av det saknas ibland hotellnummer 13, eller våning 13 som det kan vara i skyskrapesammanhang. I det här huset var det en hel bunt våningsnummer som saknades, eftersom personer med en viss nationalitet helt enkelt vägrade arbeta på våning 7, 13 eller 66. Lite kul. Och inte så svårt att fixa. Lite svårare blir det ju med lediga dagar för olika kulturella/religiösa helgdagar.

Det jag framförallt är tveksam till är ju om man verkligen ska ge ledigt till alla elever för att några vill fira sin kulturs/religions högtidsdag. Men samtidigt är ju frågan om man då ska låta de muslimska eleverna gå i skolan på de kristna högtiderna. Kan ju vara svårt att lösa lärarmässigt om inte annat - om man inte har tillräckligt många muslimska lärare på skolan (vilket nog tyvärr sällan är fallet).

Frågan är då hur många som ska omfattas av en tradition för att den ska bli allmängiltig? Går det att bestämma något lagom procenttal då det bli rimligt att göra ledig dag? Eller hur många lediga dagar kan man ha om man ska ta hänsyn till alla elevers behov? Vad tycker ni?

bortom russinet

Jag fick en oväntad lunch idag med några väninnor - väldigt trevligt. Sofia och Annicka pratade om begreppet "mindfulness" som de dykt på. Sofia beskrev hur de på hennes jobb hade pratat om en övning där man skulle fokusera på ett russin, och beskriva det, och försöka att inte tänka på något annat än just russinet. Det hela blev lite roligare med tanke på att Sofia jobbar på en geriatrisk avdelning...

Jag hittade en artikel i Svenskan som beskriver begreppet lite: http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_8426354.asp

Som jag tolkar det så handlar det mycket om att ta en stund om dagen då man tränar på att vara i nuet, och känna av sin kropp bland annat. En variant av meditation helt enkelt. Något som jag upplevde som väldigt positivt när jag tränade Qi Gong varje dag. Sen är det väl meningen att man ska försöka ha den upplevelsen inte bara den stunden om dagen, men sannolikt blir det bättre om man tränar en stund i alla fall. För egen del har jag en del tendenser att planera bort mig själv. Jag har ofta en tanke om vad jag ska göra härnäst, och hur jag ska se till att hinna både det och det. Det finns stor risk att jag är före själva aktiviteten i huvudet, och alltså inte får ut lika mycket av den som om jag var lite mer närvarande. 

När jag tränat karate ingick i början av passet en kort meditation, då man fokuserar på andning och sin kropp. Jag brukar tänka att jag är just här och nu, och att min kropp är där, och att jag är stark. Och sen slutar man också passet på samma sätt. En stunds tystnad med slutna ögon. Det är väldigt skönt med den fokus det blir, inte minst om man kommer från en hektisk dag på jobbet.  

Jag diskuterade med min muslimska vän Majna en gång, om hennes bönestunder kunde beskrivas som meditationsstunder. Jag tror nämligen att de för många kan få en sån effekt, och den tror jag är positiv, oavsett hur man ser på religion i sig.

Lite vegispropaganda

Ramlade in på några vegetarianpropagandalänkar (det är kul med långa ord:) på kontaktsidan för studievägledaren på slaviska institutionen på Stockholms universitet när jag skulle få tag på studieintyg därifrån. Så jag klistrar in dem här, så får ni titta om ni vill/törs.

Den ena är lite läskigare än den andra. Meatrix vågar man se på - men informationen är i stort densamma i den andra, som dock visar riktiga bilder som är rätt skrämmande. Tror det kan kallas skrämselpropaganda rent av - men för den skull är den ju inte felaktig. Det finns ju en hel del poänger med att inte äta kött. Det värsta är att jag får svårt med mitt ägg-ätande efter att ha sett hur kycklingarna behandlas här. Behöver nog kolla upp det där med frigående och så - ett tag pratades det om att det inte heller var så bra - men nog måste det vara bättre än trånga burar ändå?

http://www.themeatrix.com/

http://www.themeatrix2.com/

Varning för läskiga bilder:
http://www.petatv.com/tvpopup/Prefs.asp?video=mym2002


Här hos Djurens rätt kan man läsa lite mer kring vegetarisk kost och så:
http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,12372&_dad=portal&_schema=PORTAL

den nya politiken

Nu ska arbetslinjen upprättas! Ett slagord som vi hör lite då och då numera. Och som ursäkt för lite alla möjliga åtgärder känns det som.

Leijonborg fick hoppa in som kulturminister när hon försvunnit, och svara på frågan varför man nu ska ta bort den otroligt framgångsrika reformen med gratis inträde på statliga muséer. Han förklarade att det handlar om prioriteringar i budgeten, och att man inte vill sponsra vuxna människors fritidssysselsättningar. Sen att det blev cirka 130 % fler som har besökt muséerna, som staten alltså redan betalar rätt stora summor för att de ska finnas - och på nåt vis då värderar att de har en poäng, är kanske inte relevant. Nu ska vi göra om igen. Och bygga om, och införa kassor igen.

Tydligen prioriteras istället de stackare med stora tomter längs till exempel Strandvägen i Stockholm, som har betalat höga fastighetsskatter för sina tomter. För dem miljonärerna sänks nu årskostnaden med ibland upp till 45 000:- Undrar vad de kommer göra för sina nyvunna pengar? Enligt ETC:s retorik leder det knappast till mer konsumtion, utan snarare till penningplaceringar, vilket inte gynnar statskassan på nåt vis.

Nej, istället ska vi se till att en arbetslös, eller sjukskriven, som bor, säg i Upplands Väsby, ska betala upp till 75 kronor för att ta sig in till stan, och sen ett inträde på muséet för sin sänkta inkomst. För då upprättar vi arbetslinjen. Troligen tänker de att problemet har varit att alla arbetslösa, istället för att söka jobb, har åkt omkring med billiga SL, och gått på muséer dagarna i ända. Det kan ju vara så, jag har nog inget bevis på att det inte har varit det. Men jag är ändå rätt nyfiken på hur många av den där miljonen som enligt borgarna står utanför arbetsmarknade, som verkligen är såna slöa bidragsfuskare, och som nu kommer få sig en spark i baken - nu när det ska löna sig att arbeta.

Men så många åtgärder för att skapa nya jobb har jag inte hört än. Sänka arbetsgivaravgifterna var tydligen inte så lätt, måste kolla med EU först vad vi får göra. Det visste man visst inte före valet.

SIDAs subversiva verksamhet

Jag fick häromveckan en uppdatering på läget för frivilligorganisationer i Vitryssland. Inte så upplyftande i vår närmsta diktatur tyvärr. I vintras blev det kriminaliserat att vara aktiv i en icke-registrerad organisation, och som en följd av det stänger myndigheterna redan registrerade organisationer på den grund de kan hitta, plus att man försöker försvåra för dem att skapas. Till exempel får man inte vara registrerad i en privat bostad, det vill säga man måste ha ett kontor. Något som man dels kan nekas att hyra, och dels är det ju få organisationer som har råd med eget kontor. Annars går det bra att hävda att man har brutit mot lagen genom att inte använda rätt stämpel eller ha bytt ordning på bokstäverna i organisationens förkortning eller något liknande avgörande för rikets säkerhet.

Sedan lagen infördes har 4 stycken blivit dömda till fängelsestraff. Det går att få upp til 2 år.

Idag skapas också så kallade NGO:s (Non Governmental Organisation) under departementen, delvis för att kunna söka utländska medel. Dessa kallas i folkmun GONGO:s. Governemental Non Governmental.... Rätt kul.

Det är också väldigt komplicerat att stödja organisationerna där, framförallt ekonomiskt, eftersom det är en hel del krokben på vägen för att föra över pengar. Samtidigt så ser SIDA och Forum Syd behovet av alla möjliga former av demokratiska uttryck i landet.

Tänk vad olaglig jag skulle vara om jag bodde i Vitryssland! Där kan man börja prata om civil olydnad i en mer ärofull kontext än när Chiló gör det. Dessutom har hon visst inte förstått att det ingår i begreppet att man ska ta sitt straff och stå för sin handling.

banditer

Skrev nyss ett rätt långt inlägg om matställen på centralen, främst för min nya kollega Linas skull. Och beter sig inte servern. Suck. Verkar vara nåt vajsing, för det är flera som jag inte lyckas öppna i första taget...

Får väl se till att kopiera det här innan jag klickar på publicera.

Såg på slöfilm i helgen - Las Bandidas. Hade inga direkt höga förväntningar; två snygga rätt duktiga brudar som är cowboys och ska råna banker. Låter ju schysst. Det var tyvärr sämre än förväntat ändå. Penolope hade filmen igenom en klänning som höll på att ramla av, och även om skådisarna i bonusspåren framhöll att de var så nöjda att få spela kvinnor som inte räddades av män i en westernfilm så var de ändå rätt fåniga. När den äldre erfarne bankrånaren hade tränat dem ett tag och sen säger att han tyckte det var trevligt att ha dem där ler de lite tonårsgenerat mot honom. Båda blir förtjusta i den rättfärdige mannen, och den fånporriga scenen ska vi inte tala om. Inte minst för att den kändes så omotiverad i sammanhanget.

Sen när de, likt Lucky Luke, ska rida in i solnedgången, har de plötsligt släppt det moraliska patoset som varit nåt slags tema genom filmen, och diskuterar att dra till Europa för att råna fler banker.

Nog går det att framställa westernbrudar som coolare än så?

jobba hemifrån

Det är konstigt att jobba hemifrån, det blir liksom en massa tid över när man inte pendlar. Helt plötsligt har vi till exempel en massa mat här hemma. Både jag och Gunnar har lagat riktig mat flera gånger nu, känns väldigt ovant. Nu börjar det bli fullt i både kyl och frys av goda rester. Igår gjorde Gunnar en variant på Kerstins mangoldpaj, med mangold från just upphovskvinnan till receptet. Blev riktigt gott, men pajdegen är nog aningen i fetaste laget för min smak. Nästa gång får det bli kesella-varianten.

Idag gjorde jag den goda rödbetssoppan med apelsintouch. Fick vibbar till Ryssland på Konsum igår när de lanserade rödbetor, potatis och vitkål. Just de råvaror som man hittar i mängder på marknaden, och billigt. Dyra importvaror som paprika och sånt är lite svårare att hitta.

Knivsta - ett pendlarlimbo

Tänk att jag hade en tanke på att flytta till Knivsta en gång. Tyckte det låg lagom till mellan Uppsala och Stockholm. Sedan i förrgår är dock mitt budskap detta: Om du fastnar i Knivsta - åk därifrån så fort du kan!

Jag försökte åka 8.10 tåget, loket gick sönder, vi hänvisades till 8.40, som naturligtvis blev smockfullt. Jag försökte vara taktisk och slippa stå i 30 minuter, och inväntade 9.10-tåget. Som var inställt. Vid det laget hade vi blivit utkörda från 8.10-tåget som skulle gå tillbaka till Uppsala, och fick istället vänta på den kalla perrongen. Knvista har nämligen inte ens ett stationshus som man kan gå in i. Och Konsum som låg tvärsöver vägen är nerlagt. (tydligen ligger ett ICA bakom, men det syns inte och jag visste det inte då). Förhoppningen gick till 9.40-tåget, men lagom efter att tåget som gick till Uppsala hade gått, så meddelades att även det var inställt. Man hade annars kunna åka en tur och retur (om tågpersonalen gått med på det) och suttit i värmen och läst handlingar, istället för att stå ytterligare en halvtimme och frysa.

Två timmar försenad kom jag till slut fram. Frusen, hungrig och trött. Dök upp på kansliet lagom till lunch. Ingen bra start på dagen. Jobbade hårt i bussen ut för att tänka positiva tankar och slappna av.

Varför jag skulle bli en bra minister:

  • Jag har gillat att gå på möten sen jag var liten, och har bra träning i att sitta på en stol en hel dag eller två. Gick frivilligt på sammanträden med pappa när jag var typ 4-5 år tror jag.
  • Jag betalar TV-licensen, för att jag tycker det är så skönt att slippa reklam, och att det faktiskt visas en del bra program i vår public service-TV. Även om jag sällan ser på dem...
  • Jag har inte haft någon anställd och betalat svart
  • Jag betalar mina räkningar i tid, och fuskar inte med skatten
  • Jag har inte använt mitt jobb-kredit-kort för att köpa till exempel Toblerone privat
  • Jag är hyfsat tränad i att inte berätta viss känslig information till fel personer
  • Jag går inte på porrklubbar
  • Jag har ingen pension från konstiga sammanhang som jag måste redovisa inkomst kring, eller för mycket pengar för att hålla reda på var jag har fått dem från eller om jag är berättigad till dem


Jag tror kort sagt att jag skulle klara mig rätt bra i en granskning. Men det finns säkert tio punkter som jag inte tänkt på, där jag faller ändå. Men jag har bra åsikter och kan framföra dem också - kan det vara en förmildrande omständighet kanske? Eller är det inte relevant?

Sen kände kanske jag att DN:s prioritering häromdagen, där Chilós licens-smitning fick stor förstasidesbild, och flygplanet i skyskrapan en liten blänkare, var lite skev...


elevpåverkan - ibland funkar det!

Hörde ett rätt härligt samtal på bussen häromdagen. Två högstadieelever pratade med varandra, och det lät ungefär så här:

 - "Jag sitter ju i styrelsen, och just nu håller jag på att se till att vi får bättre mat. Vi bytte ju leverantör, och har fått jättedålig mat. Men vi har fått en ny rektor, Eva, hon är jättebra! Så nu ska vi sluta sälja godis och läsk i fiket, och istället ska vi ha youghurt och frukt för 2 kr styck."
 - "Jag sitter ju också i elevrådet - vi har gratis frukt på vår skola. "
 - "Jag borde egentligen sitta i matrådet också, men jag gav den posten till en annan kille i klassen"


Det är kul när det faktiskt fungerar, när eleverna känner både förtroende för ledning, och att de blir lyssnade på. Sen menar jag att det är påverkan det ska heta, inte demokrati, för jag tror inte att det är en perfekt lösning att ge hela makten till eleverna, vilket ordet demokrati antyder. Men påverkan ska de ha!Svenska akademien - the original

Jag insåg att jag hade väldligt dålig koll på vad de sysslar med egentligen, mer än dela ut Nobelpris och fixa ordböcker. Tyckte att det verkade mycket att träffas varje vecka för att göra sånt. Det visade sig att de har en hel bunt priser, på en totalsumma om ca 2,5 mille att dela ut. Det senaste priset som delades ut (till Klas Östergren) var inte ens ett av dem i raden, utan ett "extra pris" på 100 000:-  Lite fräckt.

Det här tyckte jag var ett bra argument kring hur många ledamöter man ska vara i en styrelse:
"Svenska Akademien har aderton ledamöter. Gustaf III uppges från början ha tänkt sig tjugo, hälften av antalet ledamöter i Franska Akademien, men sedan bestämt sig för aderton eftersom det ordet klingade vackrare. Ledamotskapet är på livstid. "

Det enda jag inte fått svar på nu är hur många anställda det finns, hur det funkar med arvode för de aderton, och om den ständige sekreteraren är anställd. Men det måste han väl vara, eller?

weirdos på centralen

Idag var det weird-afton på centralen i Stockholm. Fast det kanske det alltid är på sätt och vis. Lite ett bevis för att det är en storstad eller nåt. Först när jag gick av tunnelbanan gick en kille omkring i en Athen 2005-flagga, lagerkrans och träningskläder. Sen kom jag upp i centralhallen, undvek ett halvvåldsamt fyllo, och ser en enorm transa torna upp sig framför mig. När jag väntar in min veg-burgare dyker ännu en spännande typ upp. Han har en hundralapp i handen som har ser ut att hålla på att kasta på folk, men kniper ihop handen om den. Störtar plötsligt fram mot disken, men säger ingenting, vänder sig lika hastigt om och kniper ihop om hundralappen och går därifrån.

boksortering - Aikido och trolleri

Har gjort lite justeringar i bokhyllorna. Och diskuterat en hylla till eller inte. Jag är för, men Gunnar emot. Han tror det blir för mörkt, eftersom vi har valt mörka bokhyllor i vardagsrummet. Nåja, nu blev det i alla fall lite mer plats i fack-bokhyllan, som varit väldigt trång. 

Jag har nåt slags system, men inte i närheten så avancerat som Bo till exempel... Det blir lite i ett relativt begränsat hemmabibliotek med sorteringar, där en genre kan gå från Aikidoböcker (en sektion som utökades markant för nåt år sen)genom Bibeln, till en bok om Trolleri. Helt solklar logik. Lite livsåskådning, filosofi, mental och fysisk hälsa heter den tror jag. Skulle nog bli ganska lång bokstavskombination på ett bibliotek skulle jag tro...

En annan avdelning som översvämmas är pocketböcker. Hittade en liten bunt med bokmärken från pocket-shop, de flesta är nog från tiden vid mitt förra jobb, och busspendling ut på landet, då jag var närmast pocket-beroende. Hade svårt att gå förbi utan att köpa en bok. Har väl inte slutat helt, men har mycket mer kontroll över det nu. Och framförallt är det lite för många böcker som inte blir lästa. Undrar om jag skulle revolutionera mot mig själv ikväll, och läsa en bok istället för att hitta nån film eller nåt att se på TV:n. Nåt program att se är det ju som vanligt inte i alla fall.

RSS 2.0