Chilichoklad

En ny smakkärlek upptäckte jag på en föreningsträff med min IOGT-NTO-förening. (som jag inte varit på på evigheter, men lockas det med chokladprovning så kommer Lisa). Jag hade ju läst om att indianerna gjorde chokladdrycker med chili, men aldrig kommit mig för att prova förut, och nu när det kommit i chokladkakeformat är lyckan gjord. Det lyfter chokladen till en ny nivå, är ypperligt för att piggna till, behövs bara en liten bit för en stark (!) smakupplevelse, och är dessutom skönt för halsen om man känner sig lite krasslig. Rekommenderas helt klart!

kolonilotten - före

kolonilotten - f?

Såhär såg den ut för en vecka sen. Nu finns det potatis i jorden också. Idag blev det tyvärr ingen insats gjord. Tröttheten begränsar ibland lite mer än jag tänker mig att den ska. Mest mitt eget fel som inte går och lägger mig vid 22, men det är så svårt ibland.

Ska bli spännande att se när det kommer upp annat än ogräs.

Presidentskan?

Irriterar mig ibland på att så fort man försöker feminisera en titel så låter det bara som att det är en hustru till en man med den titeln, som man förr sa om majorskan och så vidare. Nåja..., det kanske löser sig med tiden...

Jag läste i DN:s söndagsbilaga om den franska presidentkandidaten Segolene Royal (orkar inte sätta ut alla små streck nu, ni vet vem jag menar). Det var rätt upplyftande, jag tyckte hon verkade ha vettiga åsikter, så vi får väl hoppas att hon kan revolutionera posten snart. Det var också kul att hon var feminist, och slogs för kvinnors rättigheter. Det som slog mig var att det känns som att alla kvinnor som når en form av maktposition måste förhålla sig till sitt kön, och till feminismen. Antingen så avsäger de sig den ("Jag har ju tagit mig fram, så jag ser iiinga problem i samhället med att vara kvinna - det handlar baara om var och ens vilja och kompetens"), eller så omfamnar de den ("Jag har sett hur svårt det är, och har en stor del av min politiska motivation i de orättvisor jag mött som kvinna") En man kan däremot uppnå höga positioner lite överallt utan att reflektera över att han är just man. För, som i så många sammahang, en man är ju bara en människa, medan en kvinna i första hand är just en kvinna. Först därefter kan hon bli företagsledare eller för all del presidentkandidat.

Ett öga rött

Nu har jag också läst den kritikerrosade boken av Jonas Hassen Khemiri (som vi bokat in till Linnéträdgården i sommar den 6/8, då kan man komma och lyssna på honom). Det tog ett tag innan jag greppade boken, nästan halva faktiskt. Men sen lyfte den rejält. Riktigt bra. Jag föreställer mig flera av de tuffa grabbar jag mött i skolvärlden till exempel och alla deras dolda tankar, som man inte har en aning om. Sen är naturligtvis språket en stor behållning också. En del meningar är så härliga att jag bara njöt. Vi hade ett redovisningssätt på lärarutbildningen som jag tyckte var rätt sympatiskt, där man fick plocka citat ur böcker och skriva nåt om dem. Jag kör en variant av det här:

Pappa log som när man tänker på picknickar med gussilagos i varmaste sommargräs. (s. 224 i pocketupplagan)
Min kommentar: Bara en så mysig mening. Och gussilagos - helskönt ord.

Tystnaden tickade takten med väggklockan och inget sa något på ett tag. (s. 208)
Min kommentar: allitteration, hur tjusigt som helst, tydlig känsla, som kommer fram mer än om det varit på korrekt svenska - överhuvudtaget blir hans språk lite som poesi, där man vänder lite på ord och meningsbyggnad. Jag tänker på Gunnar Björling, som jag ju gillar massor också.

Jag satt i skolans väntrum och försökte hålla allt på stången fast sen den är där igen, luften och vinden och flytta ett steg och dom snackar Nybohov är chickens och vad har vi sen och tror ni det blir skriftligt och lukten och blåvitrandiga gummiarmbandet där hennes namn var i stora bokstäver och jag minns för en gångs skull det var inte felstavat. (s. 194)
Min kommentar: Stream of consciousness när det är som bäst. Jag försökte en gång läsa Ulysses, och tyckte den var bra (men kom inte igenom ändå, men det är inte så många som gjort sägs det) Som kortare texter är det ett kraftfullt grepp. Här kommer sorgen och obehaget fram så tydligt, samtidigt som skolmiljön blir nästan påträngande.

Liten? Jag?

Vi hade en välkomstceremoni för sonen för några veckor sedan och Elias fick då flera fina dikter. Jag kände att den här som han fick från sin gammelmoster Karin kan få lite mer spridning:

Liten? Jag?

Liten? Jag?
Långtifrån
Jag är på pricken stor nog.
Fyller mig själv helt och hållet
på längden och på tvären
uppifrån och ner
Är DU större än du själv kanske?

Inger Hagerup (Från norskt bokmål av Siv Widerberg)

Den påminner mig om en fin bok på norska jag fick av min norska väninna Hege som heter "minst" av Arne Berggren.

Ännu en solig dag

Det ska sägas att det är betydligt mycket trevligare att vara föräldraledig en sån här sommardag än en dassig och kall dag, även om det inte blir försvarbart att slå på TVn så länge solen skiner. Men vad gör det när man kan vara ute nästan hela dagen istället. Är trött i benen nu, men glömde sätta på mig stegräknaren för att se hur långt det blev.

Var ute vid kolonilotten vid 9 i morse. Inga andra där då, men en del som cyklade förbi, troligen på väg till jobb. I natt fick jag dessutom sova, Elias lyckades somna om i princip helt själv, och uppnådde på så vis föräldrarnas mål att skippa nattätande och sov mellan 22.30 ända till. 5.45! (o jag fick ligga och halvsova o amma ända till 6.45 sen) Superlyxigt. Nu är det bara att hålla tummarna för att det kan hålla i sig ett tag. Man blir helt klart en annan människa av att sova mer än 6 ihopplockade timmar under en natt.

Idag premiäråt jag kulglass också, och de hade ju skaffat en massa nya supergoda sorter, men det blev ändå en ny klassiker med polka och saltlakrits.

Medan jag ammade på biblioteket på eftermiddagen kunde jag tjuvlyssna lite på en föreläsning för lärare (gissade jag) om barn och läsning. Så sen snabbade jag mig att låna en av böckerna hon tipsat om, innan de slutat. Av Aidan Chambers. Hade nästan lust att ropa in till dem att de skulle läsa hans skönlitterära böcker också - de är ju så bra! Utbudet av mp3-böcker på bibblan var dock för dagen begränsat till två titlar, bägge av Guillou. Det är skönt att det finns mer än så att välja på i andra sammanhang.

segblogg

Det blir inte så tätt mellan bloggningarna nu. Orsakerna är väl dels extrem trötthet, och av den lätt apati. Tortyreffekten av att inte få sova mer än 4-5 timmar (i bästa fall) i sträck under 5 månader är rätt bra. Dels att jag inte har så mycket tid om dagarna (allt är ju relativt, men tid i form av att sitta i mer än 3 minuter vid en dator, brukar vara svårt), och dels att själva bloggverktyget inte alltid vill när jag väl satt mig för att skriva nåt. Men som vanligt bloggar jag lite i huvudet, som jag tänker att jag ska lägga upp. Många gånger glömmer jag dock bort vad jag hade tänkt ut...

Tänkte tipsa minister Björklund om att se på filmen Gosskören till exempel. Och skriva nåt klokt om hur den visar på god och dålig pedagogik när det gäller att få människor att växa och känna sig betydelsefulla. Hur värdelöst det är med straff och hur viktigt det är att bli sedd, och hur musik kan vara ett kraftfullt medel för motivation. Jag kan ju för all del tipsa alla andra om filmen också. 


 (ironiskt nog hängde sig blogg.se även när jag försökte lägga upp just detta inlägg. Det är lätt att tappa lusten att blogga då.)

kolonilott

I dag var första dagen med lite solbränna, och också premiär i vår nyinförskaffade kolonilott. Vi skaffade den för några veckor sen, helt spontant, även om tanken funnits förut. Vi hade nog en bild av att det var svårt att få tag på dem, men det visade sig finnas lediga för bara 320 kr om året, så nu försöker vi. Det känns också som en lite lämpligare hobby än den fina segelbåten (frid över dess minne)var för småbarnsföräldrar.

Idag har vi krafsat bort ogräs, grävt lite, och satt morötter och rödbetor. Sannolikt kunde jorden ha fixats lite till innan vi la ner morotsfröna. Men är man nybörjare så är man. Dessutom verkade våra lott-grannar, som var lika mycket noviser som vi, plantera potatisar på ett minst lika tokigt sätt... Vi får väl se vad som kan dyka upp. Men kul är det att ha ett eget litet land att pyssla med. Och så kan jag gå dit om dagarna med Elias och plocka lite ogräs och kolla när det växer och så.

RSS 2.0