ett litet ord och forskningsresultat

Tänk vilken skillnad ett litet ord kan göra i en text. När man beskriver hur elevers prestationer sett ut under vissa förutsättningar, och tillägger : Tjejerna fick faktiskt bättre resultat än killarna. Faktiskt. Mot förmodan alltså. Så subtilt kan det vara, när man ska få halva befolkningen att förstå att det inte riktigt är lika bra som den andra halvan. Eller, om de skulle råka vara det, eller till och med bättre på något, så är det verkligen överraskande!

En annan skojig forskning var att man kommit fram till att kvinnor verkligen gillar rosa mer än män. Man hade testa på kineser och amerikaner tror jag det var. Forskarna menar att det beror på att kvinnorna i jägar- och samlarsamhället skulle leta upp frukter. Tja. Så kan det ju vara. Men om man nu forskar på vuxna, är det då alldeles omöjligt att de har påverkats under sitt liv att tycka om en viss färg eftersom den förstärker den könsroll de förväntas ha. Dessutom kom man fram till att alla gillar blått bäst, vilket förklaras med att himlen är blå?! Klart som korvspad alltså.

Kommentarer
Postat av: Christin

Hmm. Jag gillar inte rosa. Då kan man alltså dra slutsatsen att jag 1. är man eller 2. inte är kines/amerikan. Vad spännande!

2007-10-09 @ 16:28:26
URL: http://bamman.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0