En vitare jul?

Jag har inte varit så aktiv bloggare på sista tiden - har inte prioriterat det bland allt annat, har dessutom helst velat gå och lägga mig samtidigt som Elias på kvällarna, eller före ibland, när han inte vill somna vid 19.30 som han brukar.

Ett litet sistaminuten-slag för vit jul kan jag ändå göra. Den kampanj som IOGT-NTO-rörelsen driver just nu (www.iogt.se/vitjul ) känns nämligen ovanligt lätt att motivera och förklara. Den går ut på att få föräldrar och andra vuxna som umgås med barn på julen, att ta en vit jul, det vill säga, utan alkohol på julafton, juldag och annandag. Det andra syftet är att vi inom organisationen ska erbjuda extern verksamhet under julen, för att barn och ungdomar som helst inte vill vara hemma under julen ska ha en tillflyktsort även då. Julen är ofta annars en av de värsta perioderna för barn i missbruksmiljö - dels för att högtiden ursäktar en del drickande, och dels för att alla institutioner och verksamheter man brukar gå till är stängda då. På själva julafton kan det dessutom vara svårt att gå över till en kompis, eftersom man förväntas ha det myspysigt hemma då.

Nu när jag håller (till slut) på att läsa Susanna Alakoskis Svinalängorna får jag ännu en gång en inblick i hur det kan vara.

Tanken om att be föräldrar vara vita handlar dock inte bara om de som dricker så de somnar eller börjar skrika och gräla, utan även om den mer subtila beteendeförändring som blir redan vid ganska små mängder alkohol, men som barn känner av och tycker är obehaglig. Och med tanke på att marknadsföringen säger att julen är barnens högtid så borde det inte vara ett så svårt steg att avstå från alkoholen under tre dagar.

Kommentarer
Postat av: bo hellström

http://www.bored-todeath.com/?p=1209

-är en sida med vissa illustrationer till den vita julens alternativ.
jag kikar in ibland
kram
bo

2007-12-27 @ 15:14:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0