monopolspel med våra allmänna tillgångar


Förra helgen var det kampanjdag igen med Vänsterpartiet Uppsala. Jag hade fixat ett stort monopolspel som Uppsalaborna skulle få spela på gågatan, med rutor som Skolan, Vårdcentralen, Sjukvårdsrådgivningen, Uppsala Energi och Uppsala Buss. Tyvärr lyckades jag bli dunderförkyld och kunde inte vara med själv och kamraterna valde att inte använda spelrutorna.
Texterna  blev i alla fall utdelade, och verkade ha fått bra gensvar hos många. Här är två exempel:

Allmänning

  

Hatten: Återbetalning av fastighetsskatt - inkassera 2 guldpengar!

  

Stöveln: Du har glömt att betala din A-kassa. Avgiften är höjd och inte längre avdragsgill på skatten. Betala 2 guldpengar!


Sjukvårdsrådgivningen


Hatten:
Du funderar på att lägga ett bud på sjukvårdsrådgivningen när den kommer ut på marknaden, måste ju gå att korta ner samtalen med folk som tror att de är sjuka.

  

Stöveln: Eftersom sjukvårdsrådgivningen har blivit en  vinstdrivande verksamhet är du lite osäker på om de råd de ger om att söka vård hos vissa läkare, som också är vinstdrivande, verkligen är nödvändigt. Dessutom är de så korta och effektiva i tonen att du knappt hinner förklara ditt ärende innan de ska ta hand om nästa patient, eller kund, som de säger.

    

Fakta: Det finns förslag om att sälja, trots att det inte finns några skäl som talar för att det skulle fungera bättre privat. En utredning som gjorts visade inga vinster i effektivitet eller ekonomi. Det finns däremot en risk för att tappa synkronisering med övriga regioner och kopplingen till den landstingsägda sjukvården.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0