bodar

bodar

däck

däck

kätting

rep

cykelskugga

cykelskugga

nätmosaik

nätmosaik

fiskebåt

fiskebåt

Nät

Nät

bryggbild

bryggbild

Fotoserie från Grisslehamn

Fotoserie från Grisslehamn

Midsommar firade vi i mamma stuga på Väddö och gjorde också en liten utflykt till Grisslehamn för att kolla in deras firande. Jag gick ut på en brygga i hamnen och blev fotoinspirerad.

Väsen-konsert

Under kongressen anordnas traditionsenligt en midnattskonsert, här i Uppsala med gruppen Väsen. Den är öppen för allmänhet också, och biljetter går att köpa på ticnet.se eller UNT City för 165:- . Konserten blir på Norrlands nation torsdagen den 5e juli kl.23-24, och troligen blir det riktigt bra.

Konstsommar

Nu är det mesta inför säsongens omgång av Konstsommar i Linnéträdgården fixat. Bara programmen som ska delas på plats kvar att redigera färdigt och trycka upp. Här är programmet, om nån är sugen:

www.konstsommaruppsala.se

småhetsigt

Det känns lite ovant, men det har varit lite mycket nästan nu ett tag. Kongressen börjar nästa vecka, vilket känns i magen. Tror att jag är mer nervös i år, trots att jag är mycket mindre inblandad än jag var sist. Fast nu är jag ju lokal arrangör också. Ska ju bara jobba heltid, och resten ideellt.

En av de sista fixargrejerna jag håller på med är att få tag på rätt sorts servietter till avslutningsfesten att ha som små dukar på 200 bord. Det är såna sjuka mängder av allt när man ska ha en fest för 1200 personer. Oftast köper man ju inte 400 servietter, och därför finns ju heller inte såna mängder i affärerna. Det verkar vara så att vi svenskar inte köper några mängder servietter alls, med tanke på hur få av varje sort det finns, och få sorter också. Men det finns kataloger! Och där fanns det hur mycket snyggt som helst. Sånt man lär sig i rörelsens tjänst.  

Planekonomi versus Joakim von Anka

Ibland blir jag lite fascinerad över diverse politiker och andra som är så rädda för kommunistspöket att de lyckas se det i dagens Vänsterparti. Sannolikt har de inte läst några av partiets program eller texter, för så där extrema skulle jag inte säga att de är. Sansade, rimliga och genomförbara däremot. Och bra förstås. Inte ett ord om planekonomi vad jag har sett...

Men den totala motsats till en ekonomi som till större dels ägs av folket som dagens borgare jobbar för att uppnå är ju betydligt mer extrem, och framförallt väldigt mycket dyrare för folket. Den vackra tanken om konkurrensens makt över prispressningen verkar inte riktigt fungera alltid. Eller så är det så att det är lite för lätt att skapa monopol och samarbeten över storföretagen. Fast när man skulle vilja att de samarbetade mer, till exempel när de privata ägarna fått ta över transportmedel som tåg, så faller det ändå och man måste undersöka en bunt olika ställen för att synka resor.

Häromdagen redovisades hur mycket elpriserna ökat efter avregleringen av elmarknaden. Nu minns jag inte den exakta siffran, men uppåt 60-70 % handlade det om, så det blir ju rätt tydligt vem som tjänat på det utan att man behöver diskutera en procent hit eller dit. Och inte är det den enskilde brukaren.

barnböcker

Vi har ju inte riktigt börjat läsa  böcker för Elias än, även om han med glädje äter både på sin tygbok och papp-böcker och även försöker få tag på böckerna i bokhyllan (som jag naivt flyttade upp en hylla i tron att det skulle räcka...). Så i väntan på att få lära sig ett antal sagor utantill så är det mest facklitteratur om barn jag läser. Har plöjt igenom en del på hyllan i biblioteket, och hittat lite annat också.

Två lite mer skönlitterära mammadagböcker har jag nyss läst ut:
En mammas dagbok av Karin Milles - om hur man kombinerar föräldralivet med feministiska tankar
9 och en halv månad av Annika Lantz - som jag var tvungen att skratta högt till i hennes vanliga drastiska formuleringar och liknelser, och som förstås också rannsakar sina feministiska värderingar. Båda rätt sköna att läsa för att få distans och jämföra sin egen tillvaro lite.

Då och då läser jag i Växa och upptäcka världen - om sju utvecklingssprång under barnets första levnadsår. Den är rätt upprepande, men andemeningen att det kan vara lite jobbigt och klängingt i samband med ett språng går fram, och sen ger den en bunt förslag på lekar som passar för rörliga respektive kommunikativa barn.

Har nu också skaffat Ditt kompetenta barn, av Jesper Juul, men inte hunnit läsa i den än.

rekordskylt?

Såg min hittills bästa felskrivningsskylt igår. Det finns ett gym i Uppsala som heter Hennes gym. I alla fall trodde jag det. Nu hade någon inte bara försökt att stoppa in en genitivapostrof i ett pronomen, utan dessutom lyckats använda ett accent-tecken och sätta det ovanför e:et, så effekten blev Hennés gym. Det är så man blir alldeles glad!

(nu är jag naturligtvis livrädd att jag har skrivit några grammatiska fel i det här inlägget, så om jag har det kan ni väl bara lite diskret maila mig istället för att skicka en kommentar?)

Prins-foton

Idag var föräldragruppens mål Gustavianum och Prins Carl Philips fotoutställning av Botaniska trädgården. Riktigt fin var den. Fotona projicerades på en duk uppspänd ovanför obduktionsbordet i Anatomiska teatern, vilket var tjusigt gjort även om det gav upphov till nackspärr efter några minuter.
 
(Våra sjumånaders verkade inte riktigt uppskatta grejen, endast Einar låg och kikade upp i taket. Arvid tyckte det var mer spännande med Elias, som troligen helst lekte med en tvättlapp. Vendla var hyfsat nöjd när hon fick sin napp, hade annars en lite halvsur dag enligt hennes mor.)

Om man sett några av Mattias Klums foton kunde man ana att han varit mentor åt prinsen, vissa kändes som det kunde vara Klum rent av. Men det är för all del ingen dålig jämförelse. Och funderingarna på i hur hög grad fotoredigeringsprogram används för att förstärka vissa färger säger inte heller mindre om konstverket, eftersom det ju faktiskt är en prestation att klara av att använda programmen också.

I den lilla shopen kunde man annars fynda en musmatta med lik på, om man tycker att det kan pigga upp vid datorn. Eller ett bokmärke av trä från Linnéträdgården, vilket får mig att tänka på alla de törnen från Jesu törnekrona som säljs runt om i världen, eller träflisor från korset och så vidare. Väldigt stort kors och väldigt stor skalle skulle det bli om de var äkta. Fast ett träd kan ju bli rätt stort förstås...

odlingsromantik

Jag och Gunnar delar på vattningsjouren på kolonilotten, vilket betraktas som en ynnest att få. Man får cykla iväg med en vattenkanna i cykelkorgen (fast nu har vi upptäckt att det finns en slang att låna också) i sommarkvällen, ibland först framåt 22-tiden, glider runt bland en massa tjusiga plantor, försöker att inte snegla för mycket på de ambitiösa grannarnas snygga lotter, och bara njuter av dofter och en stillhet mitt i arbetsivern.

Det kanske kommer upp ett bildbevis på plantsuccén snart, men jag kan avslöja att potatisen, morötterna, rödbetorna, sockerärtorna och spenaten tar sig fint. Även senapskålen (eller dess hippare namn ruccola) verkar vara på gång. Blomkålsplantorna är inte helt döda än, så man vet aldrig... Och nu har vi lyckats lista ut (tror vi) vad som var palsternacka bland allt ogräs som tog sig riktigt bra på den plätten, så några såna ska det väl bli också.

glas-symbolik

Idag på förstasidan av DN kan man se vår statsminister och ledaren för en av de största odemokratiska staterna drickandes ur varsitt vinglas. Det finns dels förstås en hel del att säga om vår lite alltför modesta statsminister i hur man uttrycker kritik kring kränkta mänskliga rättigheter, men just här tänkte jag på glasen. Det framgår ju inte vad som är i dem, och i artikeln dricker de mineralvatten, men ett vinglas för lätt tankarna till just vin. När UNF:s mediegranskande sajt Sanningochkonsekvens.se var igång var just såna bilder en av sakerna som redaktören tittade på. Och konstaterade att en del ansvarstagande artister medvetet inte lät sig fotograferas i vimmelbilder med glas i handen, oavsett om de var nykterister eller ej, för att de inte ville att deras fans skulle inspireras till alkoholdrickande på grund av dem. Statsministern borde kanske lära av dem, och även DN som valt att publicera just den bilden.

äktenskapsteorier

Så skönt det är med rätt person på rätt plats, som JämO Claes Borgström. Så skönt när han så väl kan uttrycka, och få medieutrymme för även mina åsikter, som idag i DN Debatt. Ett välformulerat svar på homofobernas inlägg häromveckan om att göra äktenskapet könsneutralt. Jag har aldrig riktigt förstått argumentet att enda skälet till både sex och äktenskap ska vara barnalstrande. Det finns så många sammanhang ( te x alltså vår käre JämO med ny fru) när det inte är aktuellt även för helheteros att det blir absurt att hävda att det skulle vara skäl till att inte ändra lagstiftningen. Nu verkar det ju vara på gång i af, som tur är. Om man bara på samma gång ser till att det är staten som har hand om det juridiska, så kan samfunden få fixa sina ceremonier själva, och välja hur det ska gå till som de vill.

Ölsupporters

Jag såg faktiskt lite på fotbollsmatchen i lördags, små snuttar här och där. Rätt bisarrt blev det ju med en massa folk på plan. Inte mindre bisarrt med en match som sponsras så extremt av den stora danska ölsorten och med en attackerande supporter som sedan uttalar sig med orden: "-Jag hade druckit 15-20 öl, jag minns ingenting." Då får man väl säga att det blev lyckat försäljningsresultat.
 
Men jag läste ju nyss att det inte är några problem om åskådarna dricker öl, då blandar man inte ihop sport och alkohol. Fast det börjar ju bli bökigare när de inte bara ger sig på varandra, utan även tar sig in på spelplanen. Nu tror jag tyvärr att konsekvensen inte blir att ta bort alkoholen från läktarna (eller ännu mindre från reklamen), utan snarare att bygga högre skydd mot spelplanen.

RSS 2.0