Blommande stad

Idag var Carl von Linnés födelsedag. Något som har varit helt omöjligt att missa om man bor i Uppsala i alla fall. Massa folk på stan, och sommarvarmt var det ju dessutom. Troligen precis alla föräldralediga, pensionärer och en hel del turister, både svenska och utländska. Gräsmatta på gågatan, blommor överallt, och tulpanfestival i stadsträdgården. Vi var dit med föräldragruppen och såg en folksamling som ringade in holländaren som designat den tulpan som föräras Linné idag. Den var lite småtråkig. Men vad vet jag, det är kanske jättesvårt att ta fram en ny sorts tulpan. Men en massa andra som var mycket häftigare fanns det där också. Men jag hade ju ingen kamera.

Lika kameralös kände jag mig när jag sedan gick förbi gamla observatoriet och såg den lilla gruppen studenter i svarta långklänningar och frackar och skinande studentmössor som dinerade i gröngräset. Mycket estetiskt, och tydligt märke på vilken stad man befinner sig i. Riktigt mysig stad en sån här dag. Och vid ån har uteserveringarn fått större utrymme på bilarnas bekostnad - sympatiskt.

Juul

Läser en del facklitteratur om barns utveckling och sånt nu, har blivit mer facklitteratur än skönlitteratur faktiskt, vilket är ovanligt för mig. Den senaste är Jesper Juul, familjeterapeut från Danmark, som tydligen är lite av en guru bland föräldrar nu. Och han var verkligen bra! Har precis läst igenom Här är jag! Vem är du? och den stämde helt överens med mina värderingar och synsätt på hur man ska bemöta barn och så lyckas han formulera det så bra, kort och enkelt. Har nu beställt en annan av hans böcker: Ditt kompetenta barn. Bara titlarna antyder ju hur bra de är.

Befria skolorna!

Ordet friskola låter väldigt mysigt. En fri skola. Just därför vill många i Vänsterpartiet att man ska använda ordet privatskola istället. Det får ju en lite annan klang då.

Vänsterpartiet är på inget sätt emot fria skolor. Eller alternativa pedagogiker. Eller olika inriktningar. Men det finns ju ingenting som säger att man inte kan ha det i våra kommunala skolor.

Ikväll ska det röstas om Tibble gymnasium ska bli en privatskola. Alla utom majoriteten (m) bojkottar mötet. Sannolikt blir det alltså det. Trots att majoriteten av lärare och elever är emot. Det är klart, eleverna går ju bara där i tre år, så det är ju svårt att låta kommande elever rösta. Men jag har så svårt att se motivet. Hur resonerar rektorn och läraren som gjort ansökan? Vad vill de uppnå som de inte kan göra i kommunal regi? Har de fler motiv än pengar, och kan man låta det vara ett motiv när det gäller att skapa en bra undervisning för tonåringar?

Jag tycker det är mysko. Det kommer dessutom bli väldigt tufft att bygga upp ett förtroende hos personalen efter att beslutet är taget, så en skada på verksamheten är ju redan gjord. Sannolikt kommer många att söka sig till andra skolor istället, och de får bygga upp nåt helt nytt. Är det motivet? Var de missnöjda med personalen och kunde inte bli av med dem?

Skuggbudget

Nu har jag läst Vänsterpartiets förslag till Inriktning, verksamhet och ekonomi, det vill säga motsvarande arbetsplan och budget för kommunen. Riktigt bra läsning var det. Det känns bra att jag fortfarande håller med om det mesta, att det känns som att jag hamnat i rätt parti. Faktiskt väldigt lite jag vill ändra, och snarare mycket jag tänkt på tidigare och nickar instämmande till när jag läser. Bra jobbat kommungruppen! På måndag blir det presskonferens, så därefter kan man förhoppningsvis läsa om dokumentet i våra lokaltidningar.

En dag med Lisa och Elias

Ungefär såhär ser en vanlig dag ut numera:

02.30 Elias vaknar till och får ett blöjbyte (föräldrarna tar varannan natt)
05.20 Elias vaknar och är hungrig, får äta och somna om bredvid Lisa i sängen
06.55 Gunnar åker till jobbet, Elias vaknar med ett par leende ögon
07.15 Blöjbyte och påklädning av Elias
07.30 Lisa får frukost och Elias sitter i sin stol och äter på leksaker
08.30 Läggning av Elias
08.45 Elias somnar och ofta Lisa också
09.30 Elias vaknar och är hungrig
09.45 Elias ammas och Lisa får förmiddagsmacka och fortsatt tidningsläsning
10.30 Lekstund för Elias, städning eller dator för Lisa
11.30 Lunch påbörjas för både Lisa och Elias. Sen ca två veckor får Elias också smaka mat
12.30 Promenad och sovstund för trött Elias
15.00 Eftermiddagsmål för Elias, amning och havregröt, macka till Lisa
16.00 Lekstund med mer krav på upmärksamhet från mamma
18.00 Kvällsamning
18.30 Gunnar kommer hem och byter på Elias
19.15 Läggning av Elias
19.30 Middag för Lisa och Gunnar, alternativt möte eller träning

Doftkompensation

Jag har tappat en del av mitt luktsinne. Säkert nån slags ironisk kompensation för det överdrivna sinne jag hade i början av graviditeten, då allt luktade illa. Sannolikt beror det på några förkylningar på rad och eventuell pollenkänslighet, men det känns lite tråkigt mitt i hägg- och syrenblomningen. Dessutom drabbar det Elias som inte blir bytt riktigt så snabbt som han borde ibland.

Enhandsgrepp

Rätt ofta gillar ju Elias att leka själv, men sen blir han less rätt vad det är och vill vara hos mig. Så då får jag träna på enhandsgreppet på tangentbordet ibland, när man är mitt i ett blogginlägg eller mail. En hel del som skrivits så nu. Säkert väldigt bra hjärngympa att tvingas lära sig ett nytt sätt att skriva på. Börjar gå hyfsat fort nu också.


Klimattänk

Det handlar ju om klimatneutralitet lite överallt nu. Högst befogat, men ändå känns det lite som en trend. Fast det är kanske bara en ny våg av miljömedvetenhet, och sist den kom hände det ju faktiskt en hel del. Det är nog svårt att hitta klorblekt toapapper i dag till exempel. Och minns nån att det var kartonger runt tandkrämstubarna, som då dessutom var i aluminium!

Min senaste insats för att bevara vårt jordklot är att värma vatten i vattenkokaren även för matlagning. Väldigt enkelt, och dessutom går det fortare att laga maten. Om alla miljövänlighetsaktiviteter var på det viset vore det ju ingen match.

Jag frågade till slut på Friskis och Svettis efter rättvisemärkta bananer också. Killen påstod att de hade det ibland, men jag har aldrig sett det där.

Annars bidrog Elias lite i morse också, nu när han börjat krypa, med att dra ur sladden till datorn som stod på. Medveten kille det där. Så nu börjar väl snart perioden då man ska uppfostras av sitt barn.

1:a majutflykt

familjen

Det blev ingen politisk aktivitet på 1:a maj för mig i år heller. Istället en utflykt med Gunnars syster Ankie och hennes närmaste cirka 25-30 familjemedlemmar. I ett vackert vitsippebeklätt Örebrolandskap gick vi tipsrunda och grillade i skön sol.

RSS 2.0