Förebyggande arbete och vinst på elände

Jag hann vara med en halvdag på mässan Förebygg.nu, och lyssnade bland annat på Lo Kauppi som jag hörde på Eldsjälsmässan för några år sedan. Påmindes återigen om exemplet att en fritidsgård kostar ungefär lika mycket (i pengar) som en missbrukare. Vilket blir ett så talande exempel på vad samhället kan vinna, bara rent krasst ekonomiskt, på att förebygga. Dessutom är det nog lågt räknat, för en missbrukar har ofta familj och vänner också, som påverkas på olika sätt av missbruket. Och i de mänskilga värdena... ja, det behöver knappast poängteras. Och ändå fattar man inte detta, utan skär ner på utgifterna i skolor och fritidsgårdar, inte bara dagens regering, utan sen långt tillbaka. Tur att det i alla fall görs en mässa på ämnet.

Jag påmindes också om att jag nån gång ska utreda (finns säkert nån som gjort åt mig redan) hur många behandlingshem som är ägda av kommun eller landsting, och hur många som är privata. Min bild är att det knappt finns några samhällsägda HVB-hem (hem för vård av boende), men jag undrar hur det kommer sig. Det här är alltså ett område som borgarna inte behövt privatisera för att få folk att tjäna pengar på ungdomar som har det dåligt på ett eller annat sätt, det är redan så. En del är kanske sociala ekonomier, och lägger in överskottet i verksamheten, och många kan vara riktigt bra, men det kommer ju då och då rapporter om att de faktiskt inte är bra allihop. Och i min värld har vi bättre kontroll på de verksamheter som ägs av stat, kommun och landsting, än på de privata. Vilket förstås även gäller alla annan slags vård, men de här ungdomarna är så utsatta redan, att det faktiskt känns mycket värre än om jag måste gå med en förkylning till en privat husläkare för att alla de landstingskopplade var fulltecknade.

Kommentarer
Postat av: Svärmor

Bra, Lisa, jobba på! Du har så rätt!

2007-11-15 @ 23:01:11
Postat av: Christin

Och när du ändå river runt i ungdomshemmen, kan du inte slänga ett öga på vad soc har för sig? I Kristinehamn har vi jätteproblem med att soc vägrar samarbeta runt barn med skola och BUP. Eller att de inte tar tag i hemska situationer med barn till knarkare, som får svälta i perioder. Jag vill definitivt INTE privatisera soc, då skulle det kunna bli ännu värre, men hur kan en så stor inst. få bete sig så godtyckligt?

Hur går det med vår träff förresten? Har bokat in den 15/12, men vart ska vi vara? Kram C

2007-11-17 @ 09:42:55
URL: http://bamman.blogg.se
Postat av: Sonya Austin

Hej Lisa!
Hoppas allt är bra med dig. Jag tänkte att jag måst svara dig eftersom jag jobar på ett HVB-hem som du pratar om.
Kricagården där jag jobbar är ägt av en Stiftelse så där går vinsten tillbaka till verksamheten.
Kontrollen utförs av Länstyrelsen av alla HVBhem oberoende av ägande form.
Vi har precis gått igenom en sådan omfattande granskning med barnet och ungdomen behov i fokus.
All granskning finns att hitta på Länstyrelsens hemsida. Granskningen innebär 4timmars intervjuer med ungdomen,ungdomens föräldrar,personalen och ledningen. Jag måste säga att jag känner stor respekt för Länstyrelsens arbete i det här avseendet. Jag upplevde att de var kunniga och nogranna i sitt sökande av brister i verksamheten.
För mig är det viktigt att arbeta i en seriös verksamhet med ungdomens behov i centrum, med utvecklingsmjligheter för ungdomar men även för personalen. Det jag brinner för är att dessa ungdomar får den hjälp de behöver. Det krävs mycket för att hålla en god nivå och jag tycker att de som lyckas med det är de bästa oavsätt ägandeform. För mig går "ungdomens bästa" före vilken ägandeform som hemmet där vården bedrivs är i.Ha det bra Sonya

2007-11-20 @ 09:24:12
Postat av: Jennifer

Mina lärare har pratat en hel del om dethär med behandlingshemmen. Ett stort problem med dem är att typ vem som helst har kunnat starta ett och att kommunerna bara skickat dit folk, betalat och inte brytt sig. Därför har behandlingshem kunnat fortsätta trotts att de inte gett något resultat. Men jag tror det är på väg att förändras. Som i allt annat börjar det krävas evidensbaserad forskning.

2007-11-25 @ 15:17:10
URL: http://jenniferjamtland.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0