Uppsala är inte till salu!

Så här såg pressmeddelandet ut som vi skickade. Verkar inte som att tidningarna vill ta in det - så det är ju tur att man kan få publicera på sin egen blogg i af...


Vänsterpartiet säljer ut Uppsala till lägsterbjudande.


Under lördagen den 20 oktober mellan 13-15 står Vänsterpartiet Uppsala i Stenhagen centrum och säljer tårta för att visa på högeralliansens absurda utförsäljningspolitik.

- "Om du vill köpa en bit av Uppsala kommun är det bara att skicka ett brev till kommunen om vilken del du ha så kanske just du får köpa. Högst bud vinner om det är ett bolag och lägst bud vinner om det är ett äldreboende eller annan verksamhet för Uppsalaborna som du vill köpa, säger Anders Eriksson, ordförande i Vänsterpartiet Uppsala.  - Det är helt absurt! På allianssvenska kallas det för utmanarrätt. När privata aktörer tar över vår gemensamt ägda verksamhet kallas det valfrihet.

Vänsterpartiet menar att privatiseringen gör det svårare att kontrollera hur våra skattepengar används. Privata bolag behöver inte vara lika öppna som kommunala. När pressen, kommunen eller Uppsalaborna vill se över verksamheten kan bolagen hänvisa till konkurrenssituationen och neka insyn. En stor del av skattemedlen till äldreomsorgen går till aktieägarnas vinster.För ytterligare information:

Anders Eriksson, ordförande               Lisa Skiöld, styrelseledamot

att slumpa bort en stad

slumpa bort en stad

image71

I lördags hade vi kampanjdag med Vänsterpartiet Uppsala. Vi ville visa på det absurda i hur den borgerliga majoriteten behandlar våra gemensamma egendomar. Så vi sålde ut Uppsala till lägsterbjudande i form av chokladkaka 

Just nu är allt till salu, äldrevård, skola, barnomsorg...till vem som helst oavsett kvalitét eller kompetens på området. Så länge det inte är kommunen själv så är allt bättre verkar resonemanget vara. Känns faktiskt jätteläskigt, för det är ju väldigt mycket svårare att få tillbaka både skolbyggnader och verksamheten när den väl är såld.

Det är ju inte det att alla privata alternativ alltid är sämre, grejen är att resonemanget hos de som har makten just nu är precis tvärtom, att man förutsätter att det kommunala alltid är sämre, och därför ska vi ta alla privata utmanare som finns. 

Facebookfanatism

Det är mycket facebookande nu - det börjar bli en hel del folk där. Som nån av mina vänner sa - det är som att befinna sig på ett mingelparty på nätet. Men det är faktiskt kul att dyka på gamla skolkamrater som jag tänker på ibland, men som det inte blivit av att kontakta. Men nu när man ramlar på dem i Facebook blir det ju så lätt att kolla läget. Och lite kusiner och så, förstås, alla UNF och IOGT-NTOkontakter. Ganska fascinerande hur många jag har åtminstone en ytlig bekantskap med, och mer krävs ju inte för att dyka på nån i det forumet.

Idag insåg jag dock hur många det blir. Var till Eskilstuna en sväng, och gick en bra stund och funderade på vem det var jag haft kontakt med bara häromdagen som bodde där nu. Kom inte på vem det var förrän nu på kvällen, men insåg då att det kanske är lite många ibland...

Fåglarna

Nu är det fågeltider, på ett mycket mer påtagligt sätt än på våren. I Uppsala märks det tydligt när de stora flockarna börjar härja och svepa fram över staden. Jag tycker alltid att det är lite äckligt, och obehagligt, men samtidigt mäktigt. Har inga svårigheter med att förstå hur Hitchcock kom på idén (om det nu var han som gjorde det - men det var väl han som gjorde filmen känd i af. Även om jag nog egentligen rent konkret är mest rädd för att få fågelbajs på kläderna så är det inte bara den risken som gör mig lite obehaglig till mods.

cykelanarki

Om man har varit vid Uppsalas tågstation någon gång så har man med all säkerhet haft svårt att missa den mängd cyklar som alltid finns där, som i sig är upphov till viss fascination eftersom det aldrig är tomt. Nu håller de på att bygga resecentrum, och har därför spärrat av en stor del av den mest populära parkeringen. Till följd av detta har det brutit ut ett cykelkaos utan like, som bara blivit värre och värre. Vid ett flertal tillfällen har jag fått lägga band på instinkten att sparka på cyklar som placerats särdeles idiotiskt för att man ska kunna komma fram till sin egen parkerade cykel. Det blir också så uppenbart att vi människor behöver någon som organiserar oss, och varför det är sån tur att det finns parkeringsvakter. Sannolikt skulle något liknande ske om ingen kontrollerade eller utdömde böter över bilarna. Då skulle de stå på varenda trottoar, framför dörrarna till affärerna troligen, så att i alla fall just jag och min bil ska kunna komma fram på ett bra sätt.

Skolpolitik

Lägger in ett upprop från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Uppsala, angående den styrande majoritetens sätt att driva skolpolitik.                                         

      Upprop


Utveckla den kommunala skolan!  

För kvalitet och demokrati - mot nedskärningar!
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha en bra skola för alla.

Vi kräver att skolan får:

?·        Trygghet och stöd i förändringsarbetet

?·        Bättre ekonomiska villkor - skattesänkningarna får vänta

?·        Kompetensutveckling för alla

?·        Bra lokaler för våra barn och skolans personal
På papperet ser det ut som om högeralliansen ger skolan mer pengar men i praktiken är detta en bluff och handlar om nedskärningar. Man kräver att skolan ska "gå med vinst" och betala tillbaka pengar som ska finansiera högerns skattesänkningar.


Fristående skolor gynnas på bekostnad av kommunala skolor och beslut tas utan tillfredställande underlag. Samma regler och samma tillsyn bör gälla för alla skolor oavsett driftform.


Högeralliansen säger sig värna om kunskaper men sviker de som har störst behov av stöd genom att utarma de kommunala skolorna.


Alliansen ger sig inte tid att avvakta tillsatta utredningar. Exemplet med Linnéskolans nedläggning är skrämmande. Det finns stor risk att flera grundskolor är hotade under hösten.


Högeralliansen omöjliggör för kommunens egen skolorganisation att planera strategiskt och framåtsyftande.


Elever, föräldrar och skolpersonal är lovade en dialog inför förändringar, men nu kommer privatiseringarna och nedläggningarna i snabb takt. Alla: elever, föräldrar och personal blir överkörda.


rörliga bekantskaper

Jag tänkte faktiskt lägga in adresser i en liten adressbok igen, för att slippa sitta vid hitta.se varje gång det ska skrivas kuvert. Nu är det väl julkortsdags snart igen. Kollade igenom en liten pärm med lösblad där kanske 3 adresser av 60 stämde. Dessutom fanns gamla adresser till en del folk som jag inte umgås med längre. Och många av dem som hade fel adress har flyttat flera gånger sedan dess. Blir som en liten historisk bok över mina släktingar och vänner. (Ja just ja, det var när hon var ihop med honom, och bodde där. Oj, det var länge sen. )

att lura en väljare eller varför det är bra för jorden att köra bil?

Jag blir då och då rätt förbannad på vår nuvarande regering. De gör så mycket galna saker. Det som kanske stör mig mest är hur man går till val på retorik kring att skapa arbete och satsa på skola, det vill säga gamla socialistiska tankar - som ju har funkat bra att vinna val på förr, men sen genomför något helt annat. Men inte nog med det, man låtsas fortfarande som att man gör det man sa. Det vill säga man är så duktig på hur man säljer in sina åtgärder, och de stora mediabolagen är så lojala, att man mörkar att man i själva verket har dragit ner på skola, sjukvård och miljösatsningar.

Trots alla vackra ord, och försök att prata herr Bush till rätta om att rädda åtminstone jordklotet om vi nu inte kan få honom att rädda människor som bor långt bort, så är den största åtgärden för miljön att ge pengar för att köpa bilar. Som inte på något vis är klimatneutrala, utan faktiskt släpper ut en hel del skit, om än lite mindre än andra bilar. Men det är ju inte som att de som haft stora bensinslukare går och köper en lite mindre bil med bidraget, utan snarare så att de som inte haft bil innan passar på att köpa en nu, med gott samvete. Och samtidigt höjer vi taxorna på kollektivtrafiken...

bröllopsblogg

Jag har inte skrivit så mycket om mitt eget bröllop - mer än en bild och lite allmän recension, men kom på att jag ju hade tänkt länka till min farbrors blogg om detsamma. Vill man läsa en rockgitarrist perspektiv på det finns det alltså på:  http://blogg.tectylrock.se/ 

RSS 2.0