Jämställdhetens baksida?

På DN debatt idag har ett gäng sociologer från Umeå universtitet skrivit om att politikerna måste betänka att jämställdhetssträvandena har baksidor. De syftar framförallt på den frustration som uppstår i klyftan av idealet att dela lika i hemmet, och verkligheten där de flesta inte lyckas (män gör 50% av hemarbete och tar 20% av föräldradagar tex), De pekar också på att de förhällanden som bryter för mycket mot könsrollerna har det tufft och ofta spricker. På vilket sätt jämställdheten är boven här är oklart, (är väl snarast just könsrollerna som ställer till det) liksom hela deras slutsats av forskningen.

De menar att eftersom förhållanden i kontinentaleuropa inte är lika oeniga om fördelning av hushållsarbete som vi i Sverige, så har vi för hög ambition. Den uppenbara spänningen mellan ambition och verklighet uppstår inte där. Nej, för där dubbeljobbar kvinnorna istället i högre grad - men har kanske heller inga förhoppningar om att förhållandena skulle gå att ändra på. Mina intryck från till exempel Ryssland, som också har mer tkönsrollsraditionella relationer i hemmet än vi, är att kvinnor kan suktande och fascinerat fråga om den jämställdhet de hört talas om att vi har, att männen diskar och städar. Men de skulle inte orka ens ta upp diskussionen i hemmet, utan städar på efter mannen också istället. Om det är en vinst för förhållandet tycker jag är tveksamt.


Lägger också in min kusin Evas kloka ord om artikeln:

Tänk de oerhörda nackdelar avskaffandet av apartheid har medfört för vissa. Det har skapat många konflikter. För att inte tala om avskaffadet av slaveri som ledde till ett krig i USA. Innebär det att rasism och förtryck är att föredra?


Det är väl inte strävan efter jämställdhet eller uppnådd sådan som skapar konflikter.

Den baksida som rubrikerna nämner handlar om människans svårighet att hitta nya identiteter, vägar till bekräftelse och ovilja att lämna ifrån sig makt.


Är det inte ganska självklart att samhällsförändringar och krav på förändrade maktbalanser leder till friktion? Att det uttrycks som att jämställdheten har en baksida är löjligt och inte relevant.


Hur 17 kan rättvisa ha en egentlig baksida?

Hur kan förtryck och orättvisor mellan grupper i samhället ha rejäla fördelar?


Kommentarer
Postat av: karin barron

Vilken Lycka att ha en så analytisk och jämställdhetskämpande systerdotter och dotter!

tycker moster/mamma Karin

2008-02-26 @ 21:26:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0