Minska alkovåldet

Heter en kampanj som IOGT-NTO driver just nu. (http://www.minska-alkovaldet.nu/)

Det känns skönt att vi lyfter frågan om våld till det sammanhang där det verkligen är relevant, kopplingen till alkoholen. 8 av 10 våldsbrott är alkoholrelaterade, och det som är intressant är ju att alkoholen faktiskt är en faktor som är relativt lätt att reglera, till skillnad från till exempel folks agressivitet (även om jag har en hel del tankar kring konflikthanteringslektioner i skolan där också).

I samband med kampanjen har man också låtit Synovate Temo göra en undersökning om man har känt obehag på grund av människors berusning. 4 av 10 svarade att de hade det. För kvinnor var siffran 5 av 10, och bland gruppen unga 6 av 10.(Frågan som ställdes var: Har du vid något tillfälle känt obehag på grund av människors berusning när du besökt en restaurang, pub, diskotek, nattklubb eller liknande? Totalt 1014 personer ingick i undersökningen.)

Min reaktion var att det inte kändes så överraskande, av alla gånger man gått på krogen, att man nån gång stött på någon dryg full person är ju inte så konstigt. Samtidigt känns det lite galet att jag (även jag) har normaliserat det beteendet så mycket, att jag knappt reagerar på det. Om jag går till mig själv så handlar det ju heller verkligen inte om någon enstaka gång jag upplevt obehag, och då tillhör jag ju inte en grupp som gått särskilt mycket på krogen.

Jag har ju verkligen alltid tyckt att det har varit så  mycket skönare med de nyktra festerna, dels innan det blev rökfritt, för andningens och doftens skull, dels för att det är mindre ölklet på dansgolvet, och inte minst för att man i betydligt lägre grad riskerar att bli tafsad på, eller bara få äckliga blickar av någon. Den formen av övergrepp klassas ju oftast inte som våld, men inkränktar ändå på min känsla av frihet och att äga min egen kropp, och bör för den skull heller inte förbises, bara för att det inte resulterar i en blåtira.

På kampanjsajten kan man skriva in vad man tycker att man borde göra för att minska alkovåldet - väkomna att bidra med åsikter!Kommentarer
Postat av: ninni

Alkoholens konsekvenser i kvinnomisshandel

Ofta nämns alkohol som en orsak till mäns våld mot kvinnor. Men att alkohol ofta förekommer i samband med kvinnomisshandel är inte detsamma som att alkoholen är orsak till eller utlöser misshandeln.- På gruppnivå kan man se tendenser till att det finns ett samband mellan ökad försäljning och ett ökat våld mot kvinnor. Dessutom vet man att våld mot kvinnor är något vanligare i förhållanden där det dricks mycket.Men studier visar också att män slår både när de har druckit och när de är nyktra.

- Ofta visar det sig dessutom att det är våldsamt överskattat hur berusad mannen har varit i själva misshandelssituationen.Däremot används alkoholen ofta som en bra bortförklaring till varför mannen slår.

- Alkoholen tar bort vissa spärrar, och man kan bete sig på ett sätt som annars inte är socialt accepterat. Vad som är tillåtet att göra som full beror på den kultur man tillhör.- Vårt kulturmönster i det sk brännvinsbältet säger att det är ok att dricka för att bli full. Om någon sedan var full och gjorde en dumhet är alkoholen en accepterad ursäkt. I ett misshandelsförhållande blir alkoholen därför en bra ursäkt till att han slagit henne.2008-08-12 @ 12:20:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0