Semper och palmoljan

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Lisa Skiöld [
Skickat: den 25 augusti 2009 22:27
Till: konsumentkontakt@semper.se
Ämne: ang palmolja i barngröt o välling

Hej!
Jag är en nöjd kund som har använt både välling och barngröt till mina två barn. Tyvärr upptäckte jag alldeles nyligen att de innehåller palmolja. Ni känner säkert till att odlingen av palmolja bidrar till skövlande av regnskog, och alla de negativa effekter det har på klimat, arter, och djur.

Vad jag förstår har inte palmolja någon unik egenskap, utan kan bytas ut mot någon annan vegetabilisk olja, och jag undrar därför när ni tänker göra det i era produkter.

Till dess måste jag försöka leta upp ett annat märke, som inte innhåller palmolja, helst ekologiskt förstås.

/Lisa SkiöldHej och tack för ditt mail.
Palmoljan är bra eftersom den tillsammans med övriga fetter ger en bra fettsammansättning som är väl anpassad för små barn. Hittills har Semper inte kunnat överträffa denna fettblandning genom att tillsätta andra fetter men vi ser hela tiden över sammansättningen för att hitta den som bäst utifrån ett näringsfysiologiskt perspektiv tillgodoser barnets behov. Den debatt som nu gör gällande att palmoljan som innehåller palmitinsyra, "den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet" gäller för vuxna näringsrekommendationer. Barn är inte små vuxna, rekommendationerna för barn är väl förankrade hos vetenskapen och den säger att barn behöver en balanserad fettsammansättning. Självfallet följer Semper den vetenskapliga utvecklingen även inom detta område.

För att få en så bra sammansättning av vegetabiliska oljor som möjligt använder vi i barnmat en blandning av oljor från flera olika växter. Olika vegetabiliska oljor innehåller olika fettsyror och för att på bästa sätt följa de rekommendationer som finns för spädbarn använder vi en blandning i välling, gröt och modersmjölksersättningar. På så sätt tillgodoses behovet av fettsyror från n-6 och n-3 familjen.

Palmoljan är relativt stabil mot oxidation, det vill säga att den härsknar inte lika snabbt som flera andra sorters fetter. Ytterligare fördelar med palmoljan är att palmen har en avkastning per ytenhet som är högre än andra oljeväxter. Det innebär att om man ersätter med andra oljeväxter (ex soja, raps) så behövs större arealer. Om Semper väljer att använda ekologiskt framställd olja så är det en väldigt liten volym och därmed en väldigt liten areal som påverkas. 
Semper arbetar tillsammans med WWF och oljeindustrin för att långsiktigt påverka palmoljeindustrin i positiv riktning. Kan alla hjälpa till att ställa högre krav på konventionellt framställd olja så ger det en större positiv inverkan på miljön och vi anser därför att vi bäst bidrar till en långsiktig bra palmoljehantering genom att arbeta med de s.k. standardkvalitéerna. Semper köper palmolja som går att spåra till grupper av plantager.

Semper deltog i WWF:s möte (december 2005) där "ett stegvis införande" av åtgärder framtagna genom Round Table on Sustainable Palm Oil - RSPO (http://publishme.se/94739/entries/article/new/redir.aspx?C=9a12b03d5d9540c2a4f2264a32b2b4f7&URL=http%3a%2f%2fwww.rspo.org%2f)  presenteras. Man avser att successivt flytta fram positionerna och aktivt arbeta i den anda som listan anger.

Jag hoppas du känner dig nöjd med svaret.


Med vänlig hälsning/Regards

Monica
Konsumentkontakt
.....................................................
Semper AB, Box 1101
SE-172 22 Sundbyberg
Visiting address: Allén 5
Phone: 020-62 20 00
Web: 
Svenska folkets egna barbiedockor

I vår moderna demokratiska rättsstat finns även reliken kungahuset kvar. En familj som har tilldelats nån slags särställning i status, och som genom födsel får tillgång till stora tillgångar av boende, resande, kontakter och unika studier. Det är något som i sig är helt anakronistiskt och orimligt. Den andra sidan av myntet för familjen är dock att de också får stå ut med, i princip förväntas stå ut med, att bli uthängda, paparazzifotade och dissikerade i media.

Jag brukar om möjligt undvika de tidningar som lever på att snoka i andra människors liv, men det händer att jag läser Kupé på tåget. I sommarens nummer fanns en artikel som heter "Fånga en prins - så gör du. Experternas bästa tips." Den handlar, som man kan förstå av rubriken, om hur man ska göra för att ragga upp Carl Philip Bernadotte. Dels utgår den naturligtvis från en heteronorm, men i övrigt tycker jag det är rätt motbjudande att beskriva en människa som nån slags avelshingst. 

I artikeln citeras Roger Lundgren, som är hovreporter på TV4 (en viktigt journalistisk uppgift för granskningen av makten förstås - synd att de sällan granskar just maktbiten hos hovet). Han säger dels att kungligheter är som alla andra, o att de vill bli omtyckta för den person de är. Så långt är jag med. Hans avslutande kommentarer är dock lite mer obehaglig. Där menar han att de "svenska männen inte ska ge upp drömmen om att få prinsessan Madeleine på kroken." Att hon har fast sällskap gör saken klurigare, men, tröstar Lundgren " - Så länge det inte sitter en ring på fingret kan allt hända i de här kretsarna". Till skillnad från med oss dödliga eller? Och hur är det när de har en ring, då kan de aldrig separera eller? 

Jag undrar om det nyförlovade paret hade koll på den här artikeln, och kände att det var lika bra att få dit den där ringen, så kanske Madeleine kan få slippa fortsatta spekulationer om hon vill lämna sin pojkvän ett tag framöver i alla fall. 

Bäst för alla parter, för svenska folkets demokrati och ekonomi, och för familjen Bernadotte, vore nog ändå en republik.  

vådan att välja rätt mat

Jaha, så var man en bov ändå då. Jag försöker verkligen köpa ekologiskt, gärna närodlat det som går, väljer vegetariskt, källsorterar och har ångest när jag tar bil o storhandlar. O så lär jag mig nåt nytt, som jag inte varit uppmärksam på tidigare. Som nu palmoljan. Jag vet ju att de tog bort det ur chipsen för att det var dåligt, men så mycket mer hade jag inte hängt med på. Så nämnde Mattias Klum det i sin föreläsning och bildvisning om hållbar utveckling häromdagen, att det finns palmolja även i ICAs egna kakor. Inte för att jag brukar köpa dem, men jag insåg att jag inte har koll.

O idag, när jag skulle kolla att det inte fanns salt i den ekologiska och vegetariska buljongen, så att min 9-månaders skulle kunna äta av maten, så stod det ju att den innehöll palmolja. Så vår lilla middag idag bidrgo till skövlandet av regnskog, till att en av våra närmsta polare i genpoolen blir hemlösa, familjelösa, skadade, jagade, stressade och dödade. Till att en mängd olika arter av fåglar, ormar och grodor dör ut. Som inte bara är unika och har en rätt i sig själva att få finnas, men som också kan ha betydelse för oss människor, i till exempel medicinframställning.

Jag kommer förstås inte köpa samma sort igen, men tänk vad bekvämt det vore om tillverkarna själva kunde tänka till nån gång också.

RSS 2.0