Semper och palmoljan

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Lisa Skiöld [
Skickat: den 25 augusti 2009 22:27
Till: konsumentkontakt@semper.se
Ämne: ang palmolja i barngröt o välling

Hej!
Jag är en nöjd kund som har använt både välling och barngröt till mina två barn. Tyvärr upptäckte jag alldeles nyligen att de innehåller palmolja. Ni känner säkert till att odlingen av palmolja bidrar till skövlande av regnskog, och alla de negativa effekter det har på klimat, arter, och djur.

Vad jag förstår har inte palmolja någon unik egenskap, utan kan bytas ut mot någon annan vegetabilisk olja, och jag undrar därför när ni tänker göra det i era produkter.

Till dess måste jag försöka leta upp ett annat märke, som inte innhåller palmolja, helst ekologiskt förstås.

/Lisa SkiöldHej och tack för ditt mail.
Palmoljan är bra eftersom den tillsammans med övriga fetter ger en bra fettsammansättning som är väl anpassad för små barn. Hittills har Semper inte kunnat överträffa denna fettblandning genom att tillsätta andra fetter men vi ser hela tiden över sammansättningen för att hitta den som bäst utifrån ett näringsfysiologiskt perspektiv tillgodoser barnets behov. Den debatt som nu gör gällande att palmoljan som innehåller palmitinsyra, "den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet" gäller för vuxna näringsrekommendationer. Barn är inte små vuxna, rekommendationerna för barn är väl förankrade hos vetenskapen och den säger att barn behöver en balanserad fettsammansättning. Självfallet följer Semper den vetenskapliga utvecklingen även inom detta område.

För att få en så bra sammansättning av vegetabiliska oljor som möjligt använder vi i barnmat en blandning av oljor från flera olika växter. Olika vegetabiliska oljor innehåller olika fettsyror och för att på bästa sätt följa de rekommendationer som finns för spädbarn använder vi en blandning i välling, gröt och modersmjölksersättningar. På så sätt tillgodoses behovet av fettsyror från n-6 och n-3 familjen.

Palmoljan är relativt stabil mot oxidation, det vill säga att den härsknar inte lika snabbt som flera andra sorters fetter. Ytterligare fördelar med palmoljan är att palmen har en avkastning per ytenhet som är högre än andra oljeväxter. Det innebär att om man ersätter med andra oljeväxter (ex soja, raps) så behövs större arealer. Om Semper väljer att använda ekologiskt framställd olja så är det en väldigt liten volym och därmed en väldigt liten areal som påverkas. 
Semper arbetar tillsammans med WWF och oljeindustrin för att långsiktigt påverka palmoljeindustrin i positiv riktning. Kan alla hjälpa till att ställa högre krav på konventionellt framställd olja så ger det en större positiv inverkan på miljön och vi anser därför att vi bäst bidrar till en långsiktig bra palmoljehantering genom att arbeta med de s.k. standardkvalitéerna. Semper köper palmolja som går att spåra till grupper av plantager.

Semper deltog i WWF:s möte (december 2005) där "ett stegvis införande" av åtgärder framtagna genom Round Table on Sustainable Palm Oil - RSPO (http://publishme.se/94739/entries/article/new/redir.aspx?C=9a12b03d5d9540c2a4f2264a32b2b4f7&URL=http%3a%2f%2fwww.rspo.org%2f)  presenteras. Man avser att successivt flytta fram positionerna och aktivt arbeta i den anda som listan anger.

Jag hoppas du känner dig nöjd med svaret.


Med vänlig hälsning/Regards

Monica
Konsumentkontakt
.....................................................
Semper AB, Box 1101
SE-172 22 Sundbyberg
Visiting address: Allén 5
Phone: 020-62 20 00
Web: 
Kommentarer
Postat av: Johannes

Jag fick samma svar och svarade med detta:Tack för ett snabbt svar. Jag förstår att det inte är helt okomplicerade avvägningar som måste göras när det gäller vad som är bäst för produkten kontra miljöhänsyn men när det är ett faktum att Indonesien och Malaysia idag står för 89% av den globala exporten av palmolja till priset av att nästan hela Sumatras och mer än hälften av Borneos regnskogar är skövlade så anser jag ändå att Semper låter snöd ekonomisk vinning gå före allt annat. Du skriver det själv, oljepalmen har hög avkastning per ytenhet, ett incitament för att nya plantager kommer att skapas där regnskog tidigare stått.Raps kan odlas på andra ställen i världen, likaså soja. Ekologiskt palmfett existerar inte eftersomkraven för svensk KRAV-märkning är att ingen skog får avverkas, ett ganska omöjligt krav att leva upp till för palmoljan. Att påverka palmoljeindustrin i positiv riktning låter bra, men det bästa är nog om livsmedelsföretag som Semper och andra helt enkelt anstränger sig mer för att hitta bättre alternativ.Jag vidhåller nog att så länge ni på Semper fortsätter att inkludera palmolja i era produkter och därigenom bidra till rovdriften på både regnskog och den biologiska mångfalden i några av jordens mest unika naturområden så tar ni inte ert miljöansvar och då kan jag som konsument inte fortsätta att köpa era produkter. Jag tror att våra barn klarar sig bra utan er palmolja men vår värld klarar sig betydligt sämre utan regnskogar.MVHJohannes Lundström.

2009-08-26 @ 19:00:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0