Svenska folkets egna barbiedockor

I vår moderna demokratiska rättsstat finns även reliken kungahuset kvar. En familj som har tilldelats nån slags särställning i status, och som genom födsel får tillgång till stora tillgångar av boende, resande, kontakter och unika studier. Det är något som i sig är helt anakronistiskt och orimligt. Den andra sidan av myntet för familjen är dock att de också får stå ut med, i princip förväntas stå ut med, att bli uthängda, paparazzifotade och dissikerade i media.

Jag brukar om möjligt undvika de tidningar som lever på att snoka i andra människors liv, men det händer att jag läser Kupé på tåget. I sommarens nummer fanns en artikel som heter "Fånga en prins - så gör du. Experternas bästa tips." Den handlar, som man kan förstå av rubriken, om hur man ska göra för att ragga upp Carl Philip Bernadotte. Dels utgår den naturligtvis från en heteronorm, men i övrigt tycker jag det är rätt motbjudande att beskriva en människa som nån slags avelshingst. 

I artikeln citeras Roger Lundgren, som är hovreporter på TV4 (en viktigt journalistisk uppgift för granskningen av makten förstås - synd att de sällan granskar just maktbiten hos hovet). Han säger dels att kungligheter är som alla andra, o att de vill bli omtyckta för den person de är. Så långt är jag med. Hans avslutande kommentarer är dock lite mer obehaglig. Där menar han att de "svenska männen inte ska ge upp drömmen om att få prinsessan Madeleine på kroken." Att hon har fast sällskap gör saken klurigare, men, tröstar Lundgren " - Så länge det inte sitter en ring på fingret kan allt hända i de här kretsarna". Till skillnad från med oss dödliga eller? Och hur är det när de har en ring, då kan de aldrig separera eller? 

Jag undrar om det nyförlovade paret hade koll på den här artikeln, och kände att det var lika bra att få dit den där ringen, så kanske Madeleine kan få slippa fortsatta spekulationer om hon vill lämna sin pojkvän ett tag framöver i alla fall. 

Bäst för alla parter, för svenska folkets demokrati och ekonomi, och för familjen Bernadotte, vore nog ändå en republik.  

Kommentarer
Postat av: Per W

Jag är böjd att hålla med dig. Dags att avskaffa monarkin.

2009-08-26 @ 21:33:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0