vådan att välja rätt mat

Jaha, så var man en bov ändå då. Jag försöker verkligen köpa ekologiskt, gärna närodlat det som går, väljer vegetariskt, källsorterar och har ångest när jag tar bil o storhandlar. O så lär jag mig nåt nytt, som jag inte varit uppmärksam på tidigare. Som nu palmoljan. Jag vet ju att de tog bort det ur chipsen för att det var dåligt, men så mycket mer hade jag inte hängt med på. Så nämnde Mattias Klum det i sin föreläsning och bildvisning om hållbar utveckling häromdagen, att det finns palmolja även i ICAs egna kakor. Inte för att jag brukar köpa dem, men jag insåg att jag inte har koll.

O idag, när jag skulle kolla att det inte fanns salt i den ekologiska och vegetariska buljongen, så att min 9-månaders skulle kunna äta av maten, så stod det ju att den innehöll palmolja. Så vår lilla middag idag bidrgo till skövlandet av regnskog, till att en av våra närmsta polare i genpoolen blir hemlösa, familjelösa, skadade, jagade, stressade och dödade. Till att en mängd olika arter av fåglar, ormar och grodor dör ut. Som inte bara är unika och har en rätt i sig själva att få finnas, men som också kan ha betydelse för oss människor, i till exempel medicinframställning.

Jag kommer förstås inte köpa samma sort igen, men tänk vad bekvämt det vore om tillverkarna själva kunde tänka till nån gång också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0