Hedersmord och andra mord

Jag gillar att gå på föreläsningar och förstå att jag har missförstått. Jag gillar när det bekräftas saker som jag misstänkt, men inte haft fakta på.

I måndags var jag på föreläsning om Islamofobi, där Mattias Gardell och Behrang Miri framträdde på olika sätt, föreläste, respektive rappade och stå-uppade.

Vid flera tillfällen under föreläsningen blev jag förvånad, och vid flera också förbannad. Något som har varit aktuellt ett tag nu är hedersmord. Hedersrelaterat våld är naturligtvis hemskt, och viktigt att ta avstånd från. Men frågan är, vad är det egentligen? Jag har många gånger tänkt att det blir lite tokig fokus på "de där andra", de som slår kvinnor för att styra dem, som till och med tycker det är okej att döda kvinnor när de inte lyder sina män. Det som är tokigt är ju att företeelserna finns i så många andra sammanhang, som inte kallas för hedersrelaterade. Men kanske är det i lika hög grad. Eller icke-heder snarast förstås.

Statistiken som jag lärde mig: Sedan -94 har det begåtts 3 mord på kvinnor, som kallas hedersmord, i Sverige. Räknar vi in Pela som mördades utanför Sverige så är det 4, plus ett mord på en man. Under samma period har ytterligare 405 kvinnor slagits ihjäl av män. Icke-muslimska kvinnor, av icke-muslimska män. Ingen av hedersmördarna var heller praktiserande muslimer.

Gudrun Schyman har försökt säga det här förut, och säkert många fler; Det är samma strukturer som ligger bakom alla dessa mord! De patriarkala strukturer där män försöker kontrollera kvinnor, och framförallt kvinnors sexliv. Om jag minns rätt så begås ju i princip alla av dessa mord på kvinnor, av deras pojkvänner/män. Ofta i ett läge där kvinnan försökt ta sig iväg från förhållandet.

Det farliga är, att så länge fokus ligger på hedersmord, och de där andra, så behöver vi inte ta tag i det generella problemet, som ligger hos så många fler, som återupprepas i så många delar av samhället, som har med mig att göra. Det behöver inte vara så dramatiskt som våld, det finns ju många nivåer därunder.

Jag minns så tydligt vid ett tillfälle när jag råkade äta lunch med några medelålders män, och nämnde att jag skulle på studiebesök till den då nybyggda moskén. De släppte några kommentarer om hur "de där" behandlar kvinnor. Jag försökte säga emot, med argumentet att det nog inte har med religion att göra. Lite senare i samtalet kom det fram att jag skulle till Ryssland. " - Jaha, ska du gifta dig med någon rik ryss då?". Sannolikt förstod inte mannen graden av förminskning och passiviserande han försatte mig i. Att det jag ville uppnå med en resa mest troligt var att få tag i en karl som kunde göra mig mer värd. Att jag inte kunde ha några andra drivkrafter. Att få gifta sig skulle vara det främsta jag kunde vilja uppnå.

För mig var det ett så tydligt exempel på hur man gärna projicerar en bild av något negativt på någon annan, för att rättfärdiga sig själv, och sitt egna goda beteende.

Det stämmer att det finns vissa lagar i en del muslimska länder, som innebär att en man kan få lindrigare straff för mord på en kvinna (dotter?) om han hänvisar till heder. Lagarna har sitt ursprung i kolonialmakterna, inte i sharia eller islam. Strategin som används i Sverige för att få lindrigare straff (även om den inte finns inskriven i några lagtexter, vad jag vet), är att hänvisa tilll kraftig berusning av alkohol, eller tillfällig sinnesförvirring. De brottsliga och våldsamma männen som gjort sig skyldiga till dåden använder förstås den arsenal till undflykter som finns.Kommentarer
Postat av: Ilona

Jag håller inte riktigt med dig i din analys av hedersproblematiken. Visserligen har det samma grund som övrigt våld men det finns ytterligare dimensioner. Bl.a. det faktum att hedersförtryck handlar om ett kollektivt förtryck och att även våld i hederns namn är ett kollektivt våld. Kolla gärna nätverket mot hedersrelaterat våld, http://minheder.nu/plattform.htm, som jag tycker gör en bra analys.

2009-12-03 @ 16:38:02
Postat av: Lisa

Intressant analys de gjort. Jag håller med om det mesta de skriver. Jo, hedersproblematiken är större än morden. Det som är viktigt att tänka på är ju dock just att kopplingen till religion är mest med religionen som ursäkt. Bra att de har tagit med kristna högern också i analysen.

2009-12-03 @ 18:45:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0