våldsamma religioner?

Fler kunskaper och reflektioner på Islamofobi-föreläsningen:

Jag har ofta haft en bild av att många religioner, inte minst kristendomen, har varit inblandade i många krig. Sen har jag menat att religionen mest varit en förevändning, en argumentation, men att konflikten egentligen handlat om ekonomiska förutsättningar, eller landvinning. Det visade sig att även den föreställningen inte var helt korrekt. Mattias Gardell hade gått igenom alla de största krigen från 1500 f vt, fram till andra världskriget. Han hade funnit fyra stycken som var religionskrig. Under perioden därefter var 9 % relaterade till religion. 2/3 av alla krig var mellan folk med samma religion.

Om man tittar på vilka religioner, eller snarast, vilka folk som tillhör en viss religion, som har krigat mest så ligger kristna högst. Det är också den största religionen, men även procentuellt är det mycket. 25 % av invånarna på jorden kallas kristna, men den gruppen står för 40 % av krigen. På andra plats kommer islam, både som religionsstorlek och krigrelaterad. Ofta är det samma krig som de kristna är med i, eftersom de står på andra sidan i de kolonialrelaterade krigen.

Den religion som är mest oproportionelig i förhållande till antal anhängare är buddhismen. De räknas till 3 % av jordens befolkning, men står för 17 % av alla krig. Och såna där våldssamma buddhister har man ju hört talas om.

Schweiz har precis förbjudit byggandet av minareter, med hänvisning till politisering via religionen, och nån slags offensiv islamisering. Finns det något fog för denna rädsla? Under 2008 genomfördes 515 terrorattentat i Europa. Mer än hälften var baskiska separatister i Spanien och Baskien. 147 var korsikanska terrorister. Hela 0 stycken var muslimska terrorattentat! Och ändå är det dem vi ska vara rädda för. Det är dem som Sverigedemokraterna försöker göra till "de farliga, andra, skrämmande". Den där kraften som kan vara syndabock för allt som inte går som vi tycker. Kanske kan vara syndabock för lågkonjukturen?


Kommentarer
Postat av: Erik Hellsborn

Islamism behöver inte nödvändigtvis vara våldsam. Dokument inifrån tog upp detta nyligen:

ommuslimerna?lid=puff_1792973&lpos=lasMer" rel="nofollow">http://svt.se/2.102376/1.1792714/slagetommuslimerna?lid=puff_1792973&lpos=lasMerVad gäller "terroristattentaten" i Baskien så har de mestadels handlat om saker som saboterade bankomater och dylikt. Knappast jämförbart med det dödliga islamiska våld vi sett prov på i Madrid och London.

2009-12-12 @ 16:31:02
URL: http://erikhellsborn.blogspot.com/
Postat av: Lillsnörpa

Bra inlägg! /Lillsnörpa

2009-12-16 @ 20:42:06
URL: http://lillsnorpa.blogg.se/
Postat av: Vaska

så fin blogg du har!

följ/komentera min blogg.

http://vaskaa.blogg.se

puss(L)

2009-12-19 @ 10:04:22
URL: http://vaskaa.blogg.se/
Postat av: DAVID

Hallå!!!Såg att du skrivit om Perssons Packs cd Sekunder i Sverige. Du vill inte sälja en tro?Mvh David

2010-01-31 @ 16:05:37
Postat av: Gunilla Skiöld

Intressant! Jag blev förvånad över att kristna är SÅ krigiska och också över att buddhister står för 17% av alla krig trots att de bara utgör 3 % av alla männnsikor!

Hälsningar från mamma

2010-03-03 @ 20:32:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0