Jesus o sånt

Jag håller på o läser Jonas Gardells bok Om Jesus. För mig som visserligen är konfirmerad, men därefter inte ägnat så mycket tid till bibelstudier är det en hel del ny kunskap. Riktigt roligt att läsa. Men också lite bekymmersamt. Det är så väldigt mycket som inte alls stämmer överens med det budskap som de flesta kyrkor ägnar sig åt att sprida.

Gardell gör ju två saker framförallt i sin bok, dels så dissikerar han (med hjälp av en bunt forskare) de fakta som finns att få fram kring Jesus och den tid och kultur han levde i. Detta gör att många motsägelsefulla texter lyfts fram, och att ologiska delar blir synliga. Det andra han gör är dock att också framhålla en möjlig läsning av många av Jesus uttalanden och handlingar. Något som för mig gör att jag får en större förståelse för vad vissa av berättelserna skulle kunna säga. Bara för att det finns en massa faktafel och misstolkningar av Jesus, både några decennier och århundrade som tusental år efter hans död, så betyder ju det inte att det inte finns något att lära av honom. Som Gardell uttryckte det: Genom att se bokstaven missar vi meningen. Som miraklet med fiskarna och bröden, att det anmärkningsvärda egentligen är att alla människor där äter sida vid sida, utstötta, utfattiga och rika. Något som gav mig en helt ny syn på nattvarden och den känsla man kan få där. Att äta av Jesus kött o blod tilltalar inte mig lika mycket.

En reflektion som min mor genom en studiecirkel också kommit till insikt om är att Svenska kyrkan är en demokratisk kyrka till sin struktur. Det betyder i praktiken att vi kan vara med och bestämma hur tron ska se ut. Vi kan inte överlåta åt några präster att bestämma vad som är rätt och fel sätt att tro, ens inom kyrkan, utan måste faktiskt, som Gardell sa i sin föreläsning om boken, sluta vara får och andligt lata.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0