Pensionsjungel

Jag har egentligen gått och sagt att jag skulle vänta med att sätta mig in i pensionssystem tills jag blir 40, men så var jag föräldraledig och skulle ändå till banken och prata låneräntor, så det blev några extra möten med banktjänstemannen. Men så kul var det inte. Och inte lätt heller. Jag ställde en hel del frågor, och hon hade inte svaren på alla, trots att hon ju jobbar med saken.

Nu har jag i alla fall förstått lite grundstrukturer i upplägget, och lite, lite om förändringar de senaste åren. Det som är så galet är ju att jag tvingas in i ett system där jag stöttar företag, som jag dels inte vet vilka det är, och följdaktigen heller inte vet något om. Mina pengar, som staten ser till att jag får för att jag jobbar, går alltså till spekulationsekonomi och aktier i diverse företag. I bästa fall blir sluteffekten att de blir mer värda, och att jag till slut får mer pengar. Men på senare tid har det ju varit precis tvärtom. Folkets pengar har sponsrat spekulanternas cirkus.

Jag gjorde nu en del val, och valde till exempel det som kallas Etiska fonder. När jag fick titta på något av de företag som ingick i den gruppen stod dock Lundin Oil som en av de större. De räknas alltså som ett snällt företag. Då kan man ju fundera på hur företagen ser ut i de fonder som inte kallas för etiska...

Där jag kunde valde jag alltså, lite miljö o lite etiskt, så gott det gick. Men det sjuka är att vissa delar får jag inte välja, och får heller ingen information om vad de satsas i. Jag kan heller inte välja att bara spara pengarna, utan de måste in i systemet och snurra runt. Jag tycker faktiskt det känns lite obehagligt, inte minst när det kommer fram rapporter ibland om att pengar har satsats i vapenhandel och liknande. 

Ytterligare en sak att jobba på politiskt alltså... 

Kommentarer
Postat av: Bo

Hur blir du intvingad i ett system? Är det PPM eller eget pensionssparande?

2009-06-13 @ 09:57:13
URL: http://bo.gstromberg.nu
Postat av: Bo

Mysko, min första kommentar syns inte i Firefox, men däremot i Explorer.

2009-06-13 @ 10:23:36
URL: http://bo.gstromberg.nu
Postat av: Lisa

Ja, nu har jag ju redan lyckats förtränga lite av den nyförvärvade kunskapen...men i PPM ingår en del som jag inte kan välja hur jag placerar. (Om jag minns rätt nu alltså.) Det egna kan jag ju göra lite som jag vill med.

2009-06-26 @ 20:12:07
Postat av: Åsa

Jag håller med, det är ett riktigt obehagligt system. Jag försöker protestera genom att aktivt inte välja - men mina banktjänstemän brukar inte förstå min kritik...

2009-07-05 @ 21:22:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0