Politik och förening

Var på årsmöte med min V-förening idag. Det är lätt att glömma bort att de politiska partierna också är föreningar eller organisationer eller i bästa fall folkrörelser. Och att det arbetet med medlemsansvar, ekonomi, administration årsmöten och annat också måste göras.

Ibland kan jag tänka att det ju borde räcka med just den parlamentariska delen för att bedriva en bra politik, men den görs ju liksom inte av sig själv, utan av människor. Och de som ska bli valda till uppdragen måste ju komma nånstans ifrån. Och finns det ingen förening att plocka dem från så finns det ingen att välja, något som Sd upptäckte efter valet sist när de plötsligt saknade personer att placera på posterna. Något som jag inte direkt sörjer, men det är rätt intressant. Det innebar att det fanns fler som tyckte att deras politik skulle drivas, än som var beredda att bedriva den själva.

Många partier är idag rätt små medlemsmässigt, vilket betyder att det inte alltid finns så många att välja på till uppdragen. Rätt skrämmande, för det innebär att valberedningar ibland kan bli lätt desperata och mest skyffla ut individer på poster, utan att hinna fundera på vem som gör vad bäst. Alla är ju inte bäst på att debattera eller agitera, utan kanske passar bättre för att jobba internt med andra frågor.


Den andra effekten blir att så många av medlemmarna sitter på parlamentariska uppdrag i olika former, som tar mycket tid och kraft, att det inte blir någon kvar som kan bedriva det vanliga föreningsarbetet. Vilket leder till färre nya medlemmar, och ett mindre underlag, ja, och så vidare...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0