Vad driver dig?

I dessa dagar av uppköp av diverse kommunala och landstingsägda verksamheter som fungerar bra, och start av nya där det redan finns fungerande, funderar jag en del på den ideologiska bakgrunden till sälja ut våra gemensamma tillgångar.

Utgångspunkten verkar ju vara att ett privat alternativ i sig alltid är bättre än ett kommunalt. Men varför? Grunden måste ju vara att borgarna tror att ett ekonomiskt incitament är det som är allmänt gällande, och att det inte finns någon annan anledning till att vilja ha ett visst jobb.

Det är så himla trist syn på människan tycker jag. Själv är jag ju väldigt förtjust i utopi-visioner, som Star Treks värld, där pengar inte finns (mer än för ferengis, som representerar girigheten), och folk drivs av sina intressen och önskemål om att lära sig mer och bli bättre på saker. Jag vet att det finns människor som sätter pengar väldigt högt på prioriteringslistan, men de allra flesta jag känner har faktiskt inte valt inriktning på studier eller yrke utifrån vilket som ger mest pengar.

Jag tror verkligen, och vill väldigt gärna fortsätta vara naiv nog att tro, att människor i allmänhet vill göra ett bra jobb. Att vi mår bra av att känna att vi gör något vettigt, att vara i ett sammanhang där vi bidrar till en god, större helhet. (KASAM - känsla av sammanhang är ju en väldigt viktig faktor för både fysisk och psykisk hälsa.)

Samtidigt tror jag också att pengadriften kan locka iväg en från detta, att den kan förblinda, likt en drog, och få en att fokusera mer på att generera, helst snabba, pengar, än att göra ett bra jobb. Därför tror jag att det dels är helt onödigt, och även i många fall skadligt, att ha privatdriven verksamhet inom vård, skola och omsorg, där vinstdriften är grunden. Jag inser att tanken är att en god verksamhet bör ha bäst avkastning, men riktigt så enkel är ju inte verkligheten. De oberoende granskningar som skulle behöva göras för att kontrollera kvalitéten görs inte alltid, och beslutsgrunden för att välja en visst vårdgivare eller skola bygger heller inte alltid på rejäla marknadsundersökningar.

Valet av vårdcentral bygger väl allt som oftast på boendeort till exempel. Och val av skola allt som oftast på vad mina kompisar väljer. Eller möjligen var jag lättast kan få bra betyg, vilket inte nödvändigtvis hör ihop med var jag får mest kunskaper. Överhuvudtaget blir det galet att tro att den som är i behov av vård ska orka kolla upp en uppsjö av vårdgivare, när man bara vill ha hjälp.

Det finns säkert saker att utveckla inom kommunal och landstingsägda verksamheter, men låt oss då fokusera på det, och vad vi kan förbättra, istället för att lägga enorma pengar på omstruktureringar, upphandlingar, granskningar av verksamheter som vi inte kan styra och sen låta enskilda personer tjäna grova pengar på att vi och våra barn ska få förskola, skola, eller hälsovård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0