kyrkoval och helt vanlig kristendom

Det här med kyrkovalet är ju lite konstigt. Det ger fortfarande en känsla av att vara lite halvstatligt, med flera av riksdagspartierna inblandade. Hur de får in sin partipolitik i kyrkans frågor är inte helt klart.

Vi är medlemmar i Svenska kyrkan, och får därför den lilla sympatiska skriften Livet. Där presenteras också partierna som ställer upp i valet. Det som förvånar mig är att de har gjort ett urval, och alltså inte tagit med alla partierna i sin presentation. Visserligen är det inget parti som jag skulle kunna tänka mig att rösta på som är borttaget, men det känns ändå lite konstigt. Varken SD eller det lite mer harmlösa, Frimodig kyrka, finns med. SD har jag sett i annonser i lokalpress, och Frimodig kyrka (FK) trotsade ej-reklam-skylten och delade ut material i brevlådan. De har också synts i insändare i lokalpress. Ingendera lockade dock mig som sagt.

FK är en av de partier som vill behålla heteronormen i äktenskapet. Så pass mycket att de vill lämna ifrån sig vigselrätten om riksdagen beslutar att inför könsneutral lagstiftning. Det tycker jag visserligen att man kan göra ändå, men av andra skäl.

De tycker också att man ska kunna vara kvinnoprästmotståndare utan att behöva få skit för det, fast de skriver det med lite andra ord. "Vi ska finna konstruktiva lösningar som värnar om alla inblandade." Det vill säga, det ska vara okej att diskriminera sina kollegor om man vill.

Mina favoritformuleringar är dock dessa: "vi värnar om klassisk kristen tro, alltså helt vanlig kristendom." Hur kan  man på allvar uttrycka sig så idag. Det är i stil med "bondförnuft", det vill säga, alla borde väl förstå att de ska tänka som jag. Helt vanlig kristendom kan ju ändå se rätt olika ut idag. Och klassisk kristen tro, är det nåt historiskt kopplat? Till vilken period i kristendomens historia tänker de sig då?

Jag skulle nog kunna tänka mig personval i framtiden, som det är i de flesta föreningar, men som det ser ut nu kommer jag nog rösta på Öppen kyrka, ÖKA. De menar att kyrkan ska våga omvärdera gammalt och tänka nytt, och att kvinnor och män oförbehållsamt ska kunna verka som präster och biskopar, o välkomnar alla, oavsett kön att ingå äktenskap. Mina favoritmeningar där är dock att man vill att Svenska kykan ska vara öppen för alla som söker, tvivlar och tror.

Kommentarer
Postat av: Ilona

Jag tycker ju att du ska rösta på ViSK där det går, dvs. i Kyrkomötet och stiftet. Ingeborg Sevastik toppar båda listorna.

Bloggade om könsfördelning för ett tag sedan: http://ilonaw.blogg.se/2009/august/bara-man-i-kyrkovalet.html

2009-09-16 @ 16:24:45
URL: http://ilonaw.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0